Bewoners langs A7 zijn het niet eens over oplossing voor terugdringen snelweglawaai

Langs deze busafrit bij Hoogkerk komt in elk geval wel een geluidswal
Langs deze busafrit bij Hoogkerk komt in elk geval wel een geluidswal © Martijn Folkers/RTV Noord
Een volledig geluidsscherm langs de A7 tussen het Stadspark en het viaduct van Hoogkerk is voor de wijk ten noorden van de snelweg een zegen, maar voor de wijk ten zuiden van de wijk een gruwel. Dat bleek tijdens het debat over geluidswerende schermen langs A7.
Al 25 jaar lang hebben de bewoners van de noordelijke wijk, Buitenhof bij Hoogkerk, last van het snelweglawaai. De gemeente greep al eens in, maar het resultaat was verwaarloosbaar. Nu stelt het stadsbestuur voor om wel door te pakken en een geluidswal te plaatsen naast de busafrit bij de snelwegafrit van het Suikerdorp. De gemeenteraad debatteerde daar woensdagavond over.
Bewoners van de Buitenhof hebben zich verenigd in de groep Geluid A7 Buitenhof. Ze noemen het snelweglawaai een 'onvoorstelbaar langlopend probleem'. De geluidswal die de gemeente op dit moment wil aanleggen komt langs de busafrit te liggen en is 340 meter lang. Daar is de groep blij mee, maar ze willen de muur graag doortrekken naar 1,7 kilometer; richting het Stadspark. Dat betekent een geluidswal over de volle breedte tussen het Stadspark en het viaduct van Hoogkerk. Uit onderzoek blijkt ook dat die maatregel tot een een flinke reductie van het snelweglawaai zal zorgen.

Bezwaren Piccardthof

Tijdens het debat over het snelweglawaai kwamen de bewoners van de zuidkant echter als een duveltje uit een doosje met hun visie op die 1,7 kilometer lange wal. Aan de zuidkant ligt de wijk Piccardthof. Die vrezen met de komst juist van die lange wal juist méér geluidsoverlast dan nu het geval is. 'Wij waren opgelucht dat het geluidsscherm ter hoogte van het Stadspark verdween in 2014', zei Wim Hut namens de bewoners, die zich eveneens hebben gegroepeerd, maar dan onder de noemer commissie Geluidsoverlast A7. 'Geluidsreductie voor Buitenhof in welke vorm dan ook, kan en mag niet leiden tot extra geluidsoverlast.' Het betoog van de zuidkant van de A7 zorgde voor zichtbare irritatie bij de bewoners van de noordkant van de A7.
Verantwoordelijk wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) probeerde de bewoners van de zuidkant enigszins gerust te stellen door te benadrukken dat er nu nog geen besluit wordt genomen over een geluidsscherm van 1,7 kilometer, maar over een 'schutting' van 340 meter. 'De schutting, dat zeg ik in mijn eigen woorden, komt niet tegenover de Piccardthof te staan. Het geluidsgat dat nu wordt gedicht is niet ter hoogte van de Piccardthof, maar tegenover weilanden en daar staan geen woonhuizen. De schuttingen plaatsen we ook schuin zodat het geluid naar boven wordt afgebogen.'

'Buitenhof eerst'

D66 en nieuwkomer Partij voor het Noorden hebben toch wel enige vragen over de situatie van de Piccardthof. 'Als we het geluidsscherm in de toekomst gaan doortrekken dan hebben we wel een vraag op te lossen, nu we de situatie van de bewoners zo horen', zegt Andrea Poelstra. Leendert van der Laan (PvhN) benoemt dat de zuidelijke bewoners van de A7 in zijn ogen wel op de tweede plek staan. 'De Buitenhof is echt al heel lang bezig, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat u ook problemen moet krijgen. Als het scherm wordt doorgetrokken dan moeten we toch gaan kijken dat de Piccardthof daar geen last van krijgt. Toch is de noordzijde nu echt eerst aan de beurt.'
De geluidswerende schermen worden deels voorzien van zonnepanelen, de totale kosten zijn vier ton. Volgende week neemt de gemeenteraad een besluit over het plaatsen van de schermen over een lengte van 340 meter. Eerder werd al bekend dat er ook zeven ton wordt uitgetrokken om zogenoemd 'stil asfalt' aan te leggen op de A7 ter hoogte van Hoogkerk.

Den Haag betaalt geen cent

Het zit meerdere partijen in de gemeenteraad niet lekker dat de gemeente zowel het stille asfalt als de geluidswal moet aanleggen. Dat is eigenlijk de verantwoordelijkheid van Het Rijk. 'Het Rijk betaalt helemaal niks', zei de wethouder. 'Die zeggen dat de huidige geluidsnormen voldoen aan de eisen en dus interesseert het ze niet of mensen goed of slecht slapen', zei hij met enig cynisme.