ChristenUnie schuift aan bij gesprekken die moeten leiden tot nieuwe coalitie in Groningen

De ChristenUnie schuift komende week aan bij de gesprekken die worden gevoerd om te komen tot een nieuw college van burgemeester en wethouders in de gemeente Groningen. In de afgelopen dagen is er al gesproken met GroenLinks, PvdA, D66, PvdD en SP.
De ChristenUnie viel na een teleurstellende verkiezingsuitslag eerst buiten de boot. De partij van wethouder Inge Jongman verloor op 16 maart één van haar drie zetels.
Wisselende samenstellingen
Ook met GL, PvdA, D66, PvdD en SP wordt komende week doorgepraat. De zes partijen hebben samen dertig van de 45 zetels in de gemeenteraad. Ze spreken komende week 'in wisselende samenstellingen' met elkaar, laat informateur Mattias Gijsbertsen weten.
'In deze periode wordt gekeken met welke partijen er straks formatiegesprekken gevoerd kunnen worden', legt de woordvoerder van Gijsbertsen uit. Officieel zijn alle partijen in de raad daarvoor nog in beeld. De grootste twee fracties, GroenLinks en PvdA, hebben echter aangegeven tot een links-progressief coalitieakkoord te willen komen.
De ChristenUnie lijkt misschien niet de meest logische partij om deel te nemen aan de onderhandelingen. De partij haalde maar twee zetels bij de verkiezingen en is nu de negende partij in de gemeente. Maar lijsttrekker Inge Jongman heeft één groot voordeel: ze is al drie jaar wethouder. Omdat zeker drie andere wethouders vertrekken, kan ze relatief veel ervaring meebrengen in een eventueel nieuw college.
Advies?
Gijsbertsen laat weten dat hij verwacht komende woensdag meer informatie te geven. Of hij dan zijn eindproduct presenteert, namelijk het advies welke partijen in zijn ogen met elkaar moeten onderhandelen, is niet duidelijk. 'Dat is te vroeg om te zeggen', laat de woordvoerder weten.
De Groningse informatieperiode duurt langer dan in andere steden, zoals Amsterdam, Eindhoven en Leeuwarden. Daar hebben de verschillende verkenners al geadviseerd welke combinatie van partijen zij adviseren en daar zijn de coalitieonderhandelingen al begonnen.
De vertraging in Groningen heeft er onder andere mee te maken dat informateur Gijsbertsen later dan gepland aan zijn klus kon beginnen vanwege een coronabesmetting.