Politiemedewerker Noord-Nederland ontslagen om drugsgebruik

Politie-uniformen
Politie-uniformen © Jos Schuurman/FPS
Een medewerker van de politie Noord-Nederland is ontslagen, omdat hij onder andere verdovende middelen gebruikte. Dat geldt volgens de politie als ernstig plichtsverzuim. De medewerker raadpleegde ook politiesystemen voor privédoeleinden.
Eerder werd al een disciplinair onderzoek ingesteld tegen de betrokken medewerker. Het resultaat van dat onderzoek heeft in maart van dit jaar geleid tot het ontslag, meldt de politie donderdag.

'Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie'

'Integriteit is de basis van goed politiewerk', schrijft de politie in een reactie op het ontslag.
'De samenleving mag verwachten dat wij zorgvuldig en adequaat handelen en daar verantwoordelijkheid voor nemen en transparant over zijn. Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Maar ook politiewerk is mensenwerk en mensen kunnen fouten maken. De politie is daar alert op, onderzoekt meldingen van ernstig plichtsverzuim zorgvuldig en straft waar het moet.'

Meerdere ontslagen bij de politie

Het is de derde keer in korte tijd dat een medewerker van de politie Noord-Nederland uit functie wordt gezet. Half maart gebeurde dat na een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En eind februari werd een rechercheur om dezelfde reden ontslagen. Ook zou hij mogelijk vertrouwelijke politie-informatie hebben gedeeld met een getuige.