Oostzijde Grote Markt maakt opnieuw kans op prijs: 'Gevoelige locatie nieuw leven ingeblazen'

Forum Groningen op de Nieuwe Markt in Groningen, ook wel de Grote Markt Oostzijde genoemd
Forum Groningen op de Nieuwe Markt in Groningen, ook wel de Grote Markt Oostzijde genoemd © ANP
De nieuwe inrichting van de Grote Markt Oostzijde is genomineerd voor de Gouden Piramide 2022, een prijs voor opdrachtgevers in de architectuur en gebiedsontwikkeling. In januari won de gemeente Groningen voor hetzelfde project al de NEPROM-architectuurprijs.
Aan de oostkant van de Grote Markt verrees onder meer Forum Groningen, kreeg studentenverenging Vindicat een nieuw onderkomen en werd Market Hotel gebouwd. De gemeente Groningen neemt het als opdrachtgever op tegen vier andere projecten.
Wat is de Gouden Piramide?
De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse prijs van de overheid voor inspirerend opdrachtgeverschap. Meedingen kan met elk uitgevoerd of bijna uitgevoerd project op het gebied van architectuur, stedenbouw of landschap. De prijs wordt sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een bedrag van 75.000 euro en een trofee. Projectbureau Ooijen-Wanssum won de Gouden Piramide in 2020 met de gebiedsontwikkeling rond de verruiming van de Maas in Noord-Limburg.

'Gemeente had regie altijd in handen'

Volgens de jury onder leiding van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra heeft de gemeente Groningen aan de oostkant van de Grote Markt 'een gevoelige locatie in de binnenstad gerevitaliseerd gedurende een plan- en ontwikkelingsproces van twintig jaar'.
'De gemeente hield al die tijd de regie in handen. Ze nam de inwoners van de stad voortdurend mee, zowel bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan als bij de architectenselecties voor de verschillende nieuwe gebouwen. Behalve Forum zijn onder meer commerciële ruimtes, appartementen, een hotel en een studentensociëteit gerealiseerd.'
Het Market Hotel aan de Grote Markt en Nieuwe Markt
Het Market Hotel aan de Grote Markt en Nieuwe Markt © Thomas Müller Ivan Reimann Architekten

Ook namenmonument Holocaust genomineerd

De andere genomineerden voor de Gouden Piramide zijn het Nationaal Holocaust Namenmonument, de Terp fan de Takomst in het Friese Blije, Ecodorp Boekel en appartementencomplex Haasje Over in Eindhoven.

Jury bezoekt Groningen binnenkort

Voor de ontwikkeling van de Grote Markt Oostzijde, met daarachter de Nieuwe Markt, werkte de gemeente Groningen samen met vastgoedontwikkelaars VolkerWessels en MWPO. In mei en juni bezoekt de jury de vijf genomineerde opdrachtgevers. De winnaar wordt in oktober 2022 bekendgemaakt.