Openbare verhoren parlementaire enquête gaswinning beginnen eind juni

De enquêtecommissie afgelopen zomer in Middelstum
De enquêtecommissie afgelopen zomer in Middelstum © ANP
De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen start eind juni met de openbare verhoren. Deze staan gepland van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli en tussen maandag 29 augustus en vrijdag 14 oktober.
De openbare verhoren vinden plaats in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer.

Verzamelen van informatie

De enquêtecommissie is direct na de installatie op 9 februari 2021 begonnen met het verzamelen van documenten en informatie op schrift bij de verschillende betrokken organisaties. In de maanden januari, februari en maart van dit jaar heeft de commissie achter gesloten deuren voorgesprekken gevoerd met deskundigen en getuigen om extra informatie in te winnen en eerste bevindingen te toetsen. Nu die besloten voorgesprekken zijn afgerond, richt de commissie zich op de openbare verhoren.
Doel van de enquête
Het doel van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen is waarheidsvinding en het verkrijgen van verklarend inzicht in de besluitvorming over de aardgaswinning, de schadeafhandeling en de versterking in Groningen.

Eind april: bezoek aan Groningen

In aanloop naar de start van de openbare verhoren brengt de enquêtecommissie op maandag 25 april en dinsdag 26 april opnieuw een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Met dit werkbezoek bouwt de enquêtecommissie voort op het eerdere bezoek in de zomer van 2021.
De parlementaire enquetecommissie aardgaswinning Groningen tijdens een eerder werkbezoek
De parlementaire enquetecommissie aardgaswinning Groningen tijdens een eerder werkbezoek © ANP
Tijdens het aanstaande werkbezoek spreekt de enquêtecommissie onder andere met geestelijke zorgverleners (betrokken bij de Proatbus en Platform kerk en aardbeving) in het aardbevingsgebied. Ook bezoekt de commissie gasbedrijven.
Daarnaast verzorgt de directeur van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een toelichting op de versterkingsaanpak en hoe deze in de praktijk werkt.

In gesprek met gedupeerden

Ook gaan leden van de enquêtecommissie individueel in gesprek met gedupeerden. Zij bezoeken bewoners die op persoonlijke titel contact hebben gezocht met de commissie om met hen te praten over de staat van hun woning of de afhandeling van de schade.