Na drie jaar mogen de paasvuren weer, maar ze branden niet overal

Het paasvuur in Meeden was het enige vuur dat in 2019 mocht worden ontstoken
Het paasvuur in Meeden was het enige vuur dat in 2019 mocht worden ontstoken © Peter Steinfort/RTV Noord
De afgelopen drie jaar mochten de paasvuren niet ontstoken worden. In 2019 gooide de droogte roet in het eten en in de twee jaren daarna was het door corona niet mogelijk om de paasvuren te laten branden. Dit jaar mag het weer, al brandt het vuur lang niet overal.
De gemeenten Westerkwartier en Westerwolde spannen de kroon als het gaat om het aantal paasvuren. In Westerkwartier worden acht paasvuren georganiseerd, in Westerwolde zes, verdeeld over eerste en tweede paasdag. In Veendam, Stadskanaal, Pekela en Het Hogeland zijn dit jaar geen paasvuren. In Het Hogeland zou het wel mogen, maar daar maakt niemand gebruik van de vergunning.

Warfhuizen geeft vergunning terug

Dorpsbelangen Warfhuizen vroeg keurig een vergunning aan bij gemeente Het Hogeland en kreeg die ook. Toch komt er geen paasvuur, want de vergunning is aan de gemeente teruggegeven. Hanneke Hordijk, voorzitter van Dorpsbelangen Warfhuizen: 'In de vergunning staan een aantal voorwaarden waar wij niet aan kunnen voldoen. Zo zijn we afhankelijk van de windrichting. Tja, wie heeft daar invloed op?'
In diezelfde vergunning staat ook een bepaling over aansprakelijkheid. En ook dat is voor Dorpsbelangen een probleem. 'Wij als vereniging zijn aansprakelijk voor de veiligheid. Dat houdt ook in dat er binnen honderd meter van het vuur geen bebouwing of risicovolle objecten mogen zijn. Er liggen een aantal boten naast de plek van het paasvuur, dus aan die voorwaarde kunnen we niet voldoen.'
Het paasvuur is altijd een hele happening in het dorp. Maar ja, dit jaar niet
Hanneke Hordijk - Dorpsbelangen Warfhuizen
Na drie jaar zonder paasvuur, was de hoop dat het dit jaar weer door kon gaan in Warfhuizen. Voor Hordijk is het dan ook zuur om het paasvuur niet te kunnen organiseren: 'Het paasvuur is altijd een hele happening in het dorp. Je ontmoet elkaar en praat even bij. En dan vooral na afloop: dan gaan we nablussen. Maar ja, dit jaar dus niet.'
Een paasvuur wordt aangestoken
Een paasvuur wordt aangestoken © RTV Noord

Noordlaren bouwt een feestje

Stichting Festiviteiten Noordlaren kondigt het paasvuur groots aan en niet zonder reden. Peter Sants: 'Als je bij ons hout brengt, moet je daar voor betalen. Dat geld gebruiken we namelijk voor het dorpsfeest. Dus hoe meer hout, hoe groter de feestvreugde!', vertelt hij lachend.
Hoe groot die feestvreugde zal worden is afwachten, want het hout mag pas vrijdag en zaterdag worden gebracht. 'Door het inbrengen van hout over twee dagen te verdelen, houden we goed zicht op wat er wordt ingebracht', legt Sants uit. Hij maakte donderdag al een rondje door het dorp en zag tot zijn tevredenheid dat er al diverse karren met hout klaarstonden. 'En omdat er in Midlaren en Zuidlaren volgens mij niets wordt georganiseerd, komt daar misschien ook nog wat vandaan. En dan maken we er met elkaar een mooi feestje van.'
Vanwege de paasvuren in onder meer onze provincie, waarschuwt het RIVM tot en met eerste paasdag voor overlast door smog. Er is ook een stookalert voor afgegeven voor kachels.

Lucaswolde kan niet wachten, Midwolde in mineur

In Lucaswolde valt er al wel een inschatting te maken van de grootte van de bult. Op het land van Bea de Boer ligt inmiddels een bult van zo'n anderhalve meter hoog. 'Dat zal nog wel wat hoger worden, want de komende dagen schuiven we hem omhoog.' Ook in Lucaswolde bleef het vuur de afgelopen drie jaar uit. Dat het nu weer mag, is dan ook een mooi vooruitzicht: 'Absoluut, we kunnen niet wachten.'
Iets verderop in Midwolde gaat het paasvuur al voor het vierde opeenvolgende jaar niet door. Het paasvuur dat altijd op tweede paasdag werd ontstoken aan de Traansterweg was een van de grootste paasvuren in het Westerkwartier. Roelof Kraak, secretaris van de dorpsvereniging: ‘In 2019 ging het niet door omdat het te hard waaide. We kregen toen geen toestemming om de bult aan te steken. Het was te gevaarlijk voor de omgeving. Het heeft ons toen veel geld gekost om al dat snoeihout weer af te voeren.’
Omdat lang onduidelijk was hoe het met de versoepelingen zou gaan, was er te weinig tijd om alles te organiseren
Roelof Kraak - Dorpsvereniging Midwolde
Ook in 2020 en 2021 ging het feest niet door. Dit keer waren het de coronamaatregelen die roet in het eten gooiden. En dit jaar zijn het de naweeën van de pandemie die het onmogelijk om een paasvuur op te tuigen. Kraak: ‘De voorbereidingen van het paasvuur beginnen al maanden van tevoren. Je moet een terrein hebben waar het kan, een vergunning aanvragen bij de gemeente en je bijvoorbeeld rijplaten regelen. Omdat lang onduidelijk was hoe het met de versoepelingen zou gaan, was er te weinig tijd om alles te organiseren', zegt hij tot zijn eigen teleurstelling.
Toeschouwers kijken naar het paasvuur in Midwolde in 2014
Toeschouwers kijken naar het paasvuur in Midwolde in 2014 © Mario Miskovic/RTV Noord
Hier branden de paasvuren

In totaal wordt dit jaar op achttien plaatsen in onze provincie officieel een paasvuur georganiseerd.

Westerkwartier
In de gemeente Westerkwartier vinden de acht paasvuren plaats in Niehove, Lucaswolde, Saaksum, Den Ham, Tolbert, Lutjegast, Sebaldeburen en Nuis. Het paasvuur in Niehove is op eerste paasdag, de overige vuren worden op tweede paasdag aangestoken.

Groningen
In de gemeente Groningen werden in het verleden vrijwel nooit paasvuren georganiseerd, maar na de herindeling zijn het er dit jaar twee: in Onnen en Noordlaren. Het vuur wordt in Noordlaren op eerste paasdag ontstoken, in Onnen gebeurt dat op tweede paasdag.

Westerwolde
Westerwolde kent dit jaar zes paasvuren. Het vuur van Bellingwolde begint met een fakkeloptocht. De optocht vertrekt vanaf het buurthuis en gaat naar de paasbult, iets verderop in Rhederbrug. Het vuur wordt op eerste paasdag aangestoken, net als de vuren in Bourtange, Sellingerbeetse, Ter Apel en Wedderbergen. In Sellingen wordt het paasvuur op tweede paasdag aangestoken.

Midden-Groningen
Hoogezand organiseert het enige paasvuur in de gemeente Midden-Groningen. Het vuur zal op eerste paasdag (19:30 uur) aan de Kalkwijk 76 in Hoogezand worden aangestoken.

Waar twee jaar geleden alle paasvuren in de gehele provincie afgelast werden, mocht alleen het vuur in Meeden ontstoken worden. Door de droogte achtte de Veiligheidsregio Groningen het onverantwoord om de overige paasvuren door te laten gaan. De gemeenten namen dit advies vrijwel allemaal over.

Oldambt
In Drieborg wordt zondag het enige paasvuur in de gemeente Oldambt aangestoken. Dat gebeurt om 20.00 uur bij IJsvereniging de Punt.

Na drie jaar zijn ze er weer: paasvuren