Gouden munten van Loppersum vertellen bijzonder verhaal

De gouden munten die gevonden zijn in Loppersum
De gouden munten die gevonden zijn in Loppersum © Sven Jach/RTV Noord
Het is de droom van iedere hobby-archeoloog: het vinden van een gouden schat. Het overkwam Aldwin Wals vijf jaar geleden tijdens graafwerkzaamheden in Loppersum. Met zijn metaaldetector vond hij maar liefst 49 gouden muntstukken. Maar wat is het verhaal achter deze schat?
Wals weet het nog als de dag van gisteren: 'Als je zo'n muntstuk vindt, ga je letterlijk uit je dak. Ik had nog nooit een gouden munt gevonden. Maar zoveel tijd had ik niet om daar blij van te worden, want binnen een aantal minuten vond ik al de tweede.'
Wat is het verhaal achter de 'gouden schat van Loppersum'?

Het verhaal

De schat werd in september 2016 ontdekt tijdens rioolwerkzaamheden. Vondsten van deze omvang worden zelden gedaan, zegt Cuno Koopstra, archeoloog bij MUG ingenieursbureau.
Voor de meeste archeologen gaat het echter niet om de schat zelf, maar om het verhaal dat erachter schuil gaat. 'Wat zegt zo'n gouden schat nou over de plek of over de toenmalige bezitter? Waarom heeft hij hem begraven? Wat was de sociaal-politieke achtergrond? Dat maakt het gewoon bijzonder', aldus Koopstra.

Katholiek

Een van de jongste munten, de zogenoemde sluitmunt, dateert uit 1592. De dreiging kwam toen voornamelijk uit de Staatse legers die Delfzijl in 1591 hadden veroverd en opmars maakten naar de Ommelanden.
'Dit zou ongetwijfeld een katholieke bezitter zijn geweest, die voor zijn leven moest vrezen', aldus Koopstra. 'Hij heeft toen snel zijn kapitaal verstopt, maar het werd hem waarschijnlijk noodlottig want hij heeft het nooit meer kunnen ophalen.'

Duits bier

Hoe is deze katholiek zo rijk geworden? Koopstra vermoedt dat de man handel dreef met Duitsland, graan in ruil voor bier. De meeste goudstukken komen namelijk uit Hamburg, Bremen en het Ruhrgebied.
'Duitsland had sinds 1506 het Reinheitsgebot (bier mocht alleen gerst, water en hop bevatten, red.), waardoor zij een heel goede kwaliteit bier hadden. Dat zal wel tot feestjes hebben geleid wanneer die Groninger terugkwam met zijn handeltje', speculeert Koopstra. 'Het blijft een hypothese, maar ik vind het niet ondenkbaar.'