'Gasduo' RTV Noord sleept Regiohelden Award in de wacht

Gasdossiervreters Mario Miskovic (links) en Tristan Braakman zijn zo trots als twee pauwen
Gasdossiervreters Mario Miskovic (links) en Tristan Braakman zijn zo trots als twee pauwen © Martin Drent/RTV Noord
RTV Noord-verslaggevers Mario Miskovic en Tristan Braakman hebben donderdagavond de Regiohelden Award in de categorie Nieuwsjager gewonnen.
Het 'gasduo', dat voor de omroep het gasdossier onder z'n hoede heeft, schreef een drieluik over de ongelijke behandeling van gelijke bevingsschades.
Daarin maken Miskovic en Braakman onder meer duidelijk dat er grote verschillen zijn in het toekennen van mijnbouwschade in het aardbevingsgebied. De beoordelingen van vier verschillende expertisebureaus lopen bij vergelijkbare huizen met vergelijkbare schades sterk uiteen.

Juryrapport

Volgens de jury heeft het gasduo echt iets voor elkaar gekregen met hun verhalen. 'Dit nieuws heeft impact omdat het voor de overheid aanleiding was om de behandeling van de aardbevingsschade aan te passen. Je ziet dat de journalisten van RTV Noord in goed contact staan met het publiek. De makers komen op voor de inwoners en maken de verschillen die er zijn voor de gedupeerden inzichtelijk. De jury stelt vast dat je je werk goed doet als je het voor elkaar krijgt om iets wezenlijks te betekenen voor het publiek.'
Alle in de prijzen gevallen Regiohelden vieren een feestje op het podium
Alle in de prijzen gevallen Regiohelden vieren een feestje op het podium © Martin Drent/RTV Noord

'De dood van Robert’ grote winnaar

De podcast ‘De dood van Robert’ van Omroep Gelderland won de Gouden Regiohelden Award. Deze inzending wint ook de Regiohelden Award in de categorie Luistervink. De podcast ‘Pretpark Veluwe’, ook van Omroep Gelderland, wint de Award in de categorie De Verhalenverteller. ‘Opvallend, zoveel meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek en podcasts’, aldus juryvoorzitter Dionne Stax.
Het geschiedenisprogramma ‘Tot op de Bodem’ van Omroep Flevoland wint de Award in de categorie De Beeldvanger en Carmen Nelissen van RTV Utrecht wint De Nieuwkomer Award, de prijs voor jong talent. De Uitvinder Award gaat naar een Limburgse traditie: de App Oud Limburgs Schuttersfeest van L1 heeft deze prijs gewonnen.
Het zogeheten liveduo van RTV Noord, dat dagelijks diverse reportages maakt in de provincie, was ook genomineerd in de categorie Innovatie, maar viel buiten de prijzen.
De jury van de Regiohelden Awards bestaat uit Dionne Stax (Omroep MAX), Gerie Smit (NH), Heidi Wulfsen (NOS), Peter Smet (SvdJ), Carmen Fernald (Omroep MAX), Evert Cuijpers (Omroep Venlo) en Nejifi Ramirez (Bureau Regio).
Gasduo RTV Noord wint Regiohelden Award

Samenwerking met NOS

Volgens de jury laten de winnaars zien waar de regionale omroep in Nederland voor staat: creatieve, onderzoekende en vernieuwende programma’s maken en tegelijkertijd een luis in de pels zijn van bestuurders en politiek. En natuurlijk ook de vinger aan de pols houden bij de bestuurders en opkomen voor de burgers in hun verzorgingsgebied.
Tijdens het eerste Regiohelden Festival in het Gelderse Ulft werd ook aandacht besteed aan de nauwere samenwerking tussen de NOS en de regionale omroepen, waaronder RTV Noord. Donderdag werd bekendgemaakt dat het de bedoeling is dat ook de samenwerking aan het begin van het journalistieke proces wordt geïntensiveerd.