Kinderombudsman: ‘Kinderen in azc Ter Apel worden verwaarloosd’ (update)

Kinderen van het azc in Ter Apel
Kinderen van het azc in Ter Apel © ANP
De situatie voor kinderen in aanmeldcentrum Ter Apel is onaanvaardbaar. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Minderjarige vluchtelingen worden in het aanmeldcentrum 'mentaal verwaarloosd', zegt Kalverboer.
Kinderen zonder ouders verblijven er langere tijd zonder enige vorm van dagbesteding, hulp of aandacht. Volgens de Kinderombudsman verlaten de vluchtelingenkinderen het centrum met meer trauma’s dan ze erin komen. Dat zegt Kalverboer in NRC Handelsblad.

'Niets geregeld'

De Kinderombudsman bracht deze week een bezoek aan Ter Apel, nadat de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling al meermaals waarschuwde voor de leefomstandigheden in het azc. 'Wij tonen ons geen beschaafd land', zei hij onder meer over de situatie van asielzoekers en statushouders in Ter Apel.
In Ter Apel verblijven 113 minderjarigen zonder familie. Kalverboer informeerde specifiek naar de situatie van asielkinderen. Voor hen is niets geregeld, zegt ze. 'Geen onderwijs, geen activiteiten, geen hulp: niets. Ze krijgen te eten, en dat is het. Begeleiders vertelden mij dat zij kinderen ’s ochtends niet eens meer wakker maken, omdat er toch niets te doen is.'
Kinderombudsman Margrite Kalverboer in gesprek met een kind (niet in Ter Apel)
Kinderombudsman Margrite Kalverboer in gesprek met een kind (niet in Ter Apel) © RTV Noord

Termijn voor opvanglocatie wordt nooit gehaald

Officieel horen asielzoekers binnen zes dagen vanuit Ter Apel naar een opvanglocatie te gaan. Maar deze termijn wordt nooit gehaald, zegt Kalverboer, waardoor zij weken of maanden in Ter Apel zitten.
Kalverboer sprak zes minderjarigen over hun leven in het centrum. Deze jongeren hebben aandacht en contact nodig, zegt ze. 'Ze komen uit een situatie van acute stress. Vervolgens stel je ze bloot aan totale verwaarlozing. Wat denk je dat er dan gebeurt? Je verergert hun problemen. Daar is de overheid verantwoordelijk voor', aldus de Kinderombudsman in NRC.

'Dagbesteding en scholing fors uitbreiden'

De problematiek is volgens Kalverboer bekend bij alle instanties, maar niemand doet volgens haar iets. Ze vindt dat het verblijf in Ter Apel moet worden teruggebracht naar de wettelijke termijn van zes dagen. Als dat niet lukt moet de opvang in Ter Apel volgens haar fors worden uitgebreid met dagbesteding, scholing en hulpverlening.

Staatssecretaris reageert

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asielzaken zegt over de kritiek van Kalverboer: 'Kinderen horen gewoon niet op die plek in Ter Apel thuis, het is natuurlijk aan alle kanten niet goed. Ze horen thuis in gewone azc's, waar ook scholen zijn en kinderactiviteiten.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van de staatssecretaris