RIVM: Hele weekend kans op smog door paasvuren

Mensen kijken naar een paasvuur
Mensen kijken naar een paasvuur © Peter Steinfort/RTV Noord
Door de paasvuren die onder meer in onze provincie worden aangestoken, is er het hele weekend kans op smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is naar verwachting onvoldoende tot slecht, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het rustige voorjaarsweer in combinatie met een oostelijke wind zorgen ervoor dat in heel Nederland vanaf zaterdag kans is op smog. Het RIVM geeft daarom ook een stookalert af.
Met een stookalert wordt geadviseerd geen hout te stoken in kachels of open haarden. Zo moet worden voorkomen dat de luchtkwaliteit verder verslechtert.

Duitse paasvuren

In Duitsland worden traditiegetrouw op donderdag en vrijdag paasvuren aangestoken. Op zaterdagavond gebeurt hetzelfde in Nederland. De smogwaarschuwing geldt tot en met eerste paasdag.

Vermijd zware lichamelijke inspanning

Mensen die er last van hebben, vooral mensen met longaandoeningen en/of hart- en vaatziekten, wordt aangeraden zware lichamelijke inspanning te vermijden.
Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan volgens het RIVM leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden.