Groningse metaalbewerkers krijgen alsnog nieuwe cao

Stakers luisteren naar een van de sprekers, einde maart bij Metaal Faber in Hoogezand
Stakers luisteren naar een van de sprekers, einde maart bij Metaal Faber in Hoogezand © Elwin Baas/RTV Noord
De Koninklijke Metaalunie (KMU) is na een week bedenktijd toch akkoord gegaan met het vorige week bereikte cao-akkoord in de metaal- en technieksector. De voorbije maanden werd er ook in onze provincie regelmatig gestaakt door werknemers in de staal - en technieksector.
'Heel goed nieuws', zegt FNV Metaal cao-onderhandelaar Jacqie van Stigt, doelend op het feit dat de KMU vorige week nog leek af te haken. Werknemers van onder meer Witec in Stadskanaal, Hessels Zeefbanden in Heiligerlee, en PMF en Broekema Transportbanden in Veendam leken daardoor aanvankelijk buiten de boot te vallen.
De Stigt: 'Het woord is nu aan al onze leden, ook in de metaalbewerking, om in te stemmen met dit onderhandelingsresultaat.'

Belangrijkste cao resultaten

Per 1 juli ontvangen de werknemers straks een eerste loonsverhoging van 42,50 euro. Ze krijgen dan bovendien een eenmalige 382,50 euro ter compensatie van de gemiste cao-maanden (oktober 2021-juli 2022). Dit wordt gevolgd door een loonsverhoging van 2,75% per 1 september, van 3,25% per 1 maart 2023 en van 0,6% per 1 januari 2024.
De looptijd van de nieuwe cao is dertig maanden, dus tot en met 31 maart 2024. De gemiddelde loonstijging komt hierdoor uit op 3,2 %. De werknemers zien hun salaris binnen elf maanden vanaf nu met 7,4% stijgen.

Ook jeugdlonen omhoog

Ook de jeugdlonen gaan er minimaal 9% op vooruit. De bedoeling is om deze op termijn op te heffen, zodat alle werknemers een vak-volwassen loon ontvangen.