Donar laat Kangoeroes toontje lager zingen

Thomas Koenis dunkt
Thomas Koenis dunkt © Claus Dijk
De Groninger basketballers hebben vriend en vijand verrast door het ongeslagen Kangoeroes Basket Mechelen met 71-66 te verslaan. De ruim 3300 toeschouwers zagen in MartiniPlaza een wervelend Donar, dat het zichzelf in de slotfase nog moeilijk maakte.
Het was de Groninger basketbalformatie er veel aan gelegen om een resultaat neer te zetten tegen de Belgische tegenstanders. Dat het moeilijk zou worden, was zeker en vast, omdat de uitwedstrijd in Mechelen al vrij kansloos was verloren.
De ploeg van coach Matthew Otten speelde echter uitstekend en stond na de eerste helft op een ruime voorsprong. De Belgische gasten bleken een schim van zichzelf in vergelijking met een aantal weken geleden. Door persoonlijke fouten werd het nog spannend, maar de ploeg van Otten wist het uiteindelijk goed uit te spelen.
Samenvatting Donar - Mechelen

Matte beginfase

Beide teams kwamen maar moeizaam uit de startblokken. In de eerste vijf minuten werd er maar vier keer gescoord. In deze matte beginfase nam Donar de leiding door driepunters van Thomas Koenis en Marquis Addison. Maar ook point guard Jimmy Gavin wist het net te vinden.
De ploeg van Otten leek in het eerste kwart weinig moeite te hebben met de Belgische gasten. Verdedigend stond het goed aan Groninger zijde. De Kangoeroes moesten vechten voor elke score. Na het eerste kwart stond het derhalve 17-12 in het voordeel van de Groningers.

Time-out

Het team van Kristof Michiels wist zich ook in het tweede kwart niet echt te herpakken. Sterker nog: Donar ging als de brandweer. De Groningers namen vrij snel een voorsprong van zestien punten. Door scores van onder andere Gavin en Austin Luke.
Mechelen had een time-out nodig om enigszins te herstellen. Na de donderspeech van Michiels liepen de Kangoeroes weer een aantal punten in. Otten vroeg op zijn beurt een time-out aan, want de Amerikaanse coach zag de Belgen dichterbij komen. Het bleek te helpen, want het tweede kwart eindigde in 42-34.

Vier uit vier

Na de thee was het wederom Donar dat de dienst uitmaakte in eigen huis. Donte Ingram maakte de ene driepunter na de andere. In het derde kwart maakte hij vier driepunters uit vier pogingen. Maar ook Willem Brandwijk was belangrijk voor het team van Otten. De Nederlander brak regelmatig goed uit en dunkte er een paar keer goed op los.
Het waren vooral Myles Stephens en Domien Loubry die Mechelen in de wedstrijd hielden. Zij namen 30 van de 40 punten voor hun rekening. Zij konden niet voorkomen dat Donar met dertien punten voorsprong het laatste kwart inging.

Zinderend slot

In het vierde kwart leek er geen vuiltje aan de lucht. De pijp leek leeg te zijn bij de Belgen. Maar door een opeenstapeling van fouten van onder andere Brandwijk en Lotanna Nwogbo kwamen de Kangoeroes toch weer in de wedstrijd.
Een paar minuten voor tijd was het verschil nog maar drie punten, maar uiteindelijk trokken de mannen van Otten aan het langste eind. Donar maakte een einde aan de zegereeks van Mechelen. De Groningers wonnen knap met 71-66.
Volgende wedstrijd
Aanstaande dinsdag neemt Donar het in MartiniPlaza op tegen Telenet Giants uit Antwerpen. De wedstrijd is via de site of de app live te volgen vanaf 19.30 uur.