Russische lhbti-stellen uit azc Ter Apel gehaald na incident

De bekladde muur met de Z
De bekladde muur met de Z © LGBT Asylum Support
Twee Russische stellen hebben deze week uit veiligheidsoverwegingen azc Ter Apel moeten verlaten. Het gaat om een Russisch non-binair en een lesbisch koppel, zegt LGBT Asylum Support, een organisatie die lhbti-asielzoekers in Nederland bijstaat.
De organisatie zegt dat in het AD.
De twee koppels werden naar eigen zeggen gediscrimineerd en geconfronteerd met homofobe en pro-Poetin-opmerkingen door medebewoners.

'Z'

Afgelopen dinsdag beleefden de Russen een dieptepunt toen ze in het azc werden geconfronteerd met een grote ‘Z’ op de gevel van hun verblijf. De letter is in korte tijd uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool onder Russische militairen in Oekraïne en aanhangers van de oorlog. In Duitsland kunnen personen die de letter Z tonen als symbool van steun aan Rusland binnenkort mogelijk zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat de letter op de muur is geschilderd en zegt dat hij inmiddels is verwijderd. Het COA bevestigt ook dat mensen die zich door de uiting bedreigd voelden zijn overgeplaatst naar een andere locatie.