Geen cel maar taakstraf voor poging tot bestellen van Russische handgranaten via dark web

Een handgranaat van Russische makelij (ter illustratie)
Een handgranaat van Russische makelij (ter illustratie) © Wikipedia/Stanislav S. Yanchenko
Een 42-jarige man uit de stad Groningen moet een taakstraf van 240 uur uitvoeren omdat hij via dark web (verborgen deel van internet) twee Russische handgranaten probeerde te bestellen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man hoeft van de rechter niet meer de gevangenis in; de man heeft lang genoeg moeten wachten op de afhandeling van zijn zaak.
De bestelling kwam in maart 2017 via een Amerikaans onderzoek in beeld. De levensgevaarlijke attributen waren onder de naam DutchGBL besteld en moesten afgeleverd worden bij een woning aan de Korreweg in de stad Groningen.

Semtex en ontstekers

De besteller gaf bij de bestelling aan later ook interesse te hebben in Semtex en ontstekers (een plastisch explosief dat kan worden gebruikt bij het opblazen van gebouwen). Op de dag van de bestelling postten de agenten in de buurt van de woning, om te zien wie dat zou aannemen. De handgranaten waren uit voorzorg al onklaar gemaakt.

Illegale pillen

De ontvanger was de 42-jarige man, die direct werd aangehouden. Hij woonde destijds in Leek, waar zijn woning werd doorzocht. Daar vonden de agenten briefjes met de term DutchGBL, een flinke hoeveelheid illegale pillen en een vervalst rijbewijs.
Het OM verweet de man ook dat hij GBL insloeg als grondstof voor de drug GHB. Maar de rechter vond het niet bewezen dat de Stadjer GHB had willen maken en sprak hem daarvan vrij. De uiteindelijke straf pakte ook lager uit doordat een deel van de feiten niet is bewezen.

Celstraf in voorarrest uitgezeten

Naast de werkstraf legde de rechter de Stadjer een celstraf van 547 dagen op waarvan 395 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel heeft de man in voorarrest uitgezeten.