Opluchting in Wedde: na onzekere periode tóch nog een paasvuur

Het paasvuur in Wedde werd na drie jaar van afwezigheid weer aangestoken
Het paasvuur in Wedde werd na drie jaar van afwezigheid weer aangestoken © Martijn Klungel/RTV Noord
Het is uiteindelijk toch nog gelukt: het regelen van een verzekering voor het paasvuur in Wedde. Dat tot grote opluchting van veel publiek. Zondagavond werd het paasvuur ontstoken.
Ruim een maand geleden was het nog onduidelijk of het paasvuur dit jaar kon branden in Wedde. Stichting Folklore Wedde, die het paasvuur organiseert, had op dat moment namelijk geen verzekering. Op het laatste moment werd zo'n verzekering alsnog geregeld.

'Gewoon de fik erin'

En dus is een akker vlak bij de paasbult ingericht als parkeerplaats. Honderden auto's vinden daar zondagavond hun plek. 'Ik ben voor het eerst in mijn leven bij een paasvuur', zegt een jongetje uit Oude Pekela, dat samen met een vriendje op het spektakel is afgekomen.
Moeder Carmen stelde de twee kinderen voor om er een kijkje te nemen. 'Dat leek ons wel gezellig. De sfeer er omheen en het paaseitjes zoeken is superleuk', zegt ze. Voordat de bult wordt aangestoken, mogen kinderen paaseieren zoeken die de paashaas heeft verstopt in het gras.
Ook de moeder van de andere jongen uit Oude Pekela verheugt zich op het vertier. Of ze gehoord heeft van het gedoe met de verzekeringen? 'Ik heb er wel wat over gelezen, maar ik vind het maar stom. Gewoon de fik erin toch?', zegt ze.
Het paasvuur in Wedde gezien vanuit de lucht
Het paasvuur in Wedde gezien vanuit de lucht © Hilvert Huizing/Mazzelmoaze
Maar zo makkelijk gaat het niet, weet Arjan Reit van de organisatie. Afgelopen maart doen ze hun verhaal bij RTV Noord en vertellen dat ze geen verzekering meer kunnen krijgen voor het paasvuur. Het gevolg is dat Wedde daarmee een traditie lijkt te verliezen.
De organisatoren vertelden in maart waarom het lastig was om de benodigde verzekering te regelen:
Een maand geleden was de toekomst van de traditie nog onduidelijk
'We hebben naar aanleiding van onder andere de oproep bij RTV Noord heel veel tips gekregen op Facebook', zegt Reit zondag. 'Via-via tipte iemand ons een assurantiekantoor. Samen zijn we er toen uitgekomen en zij hebben alles geregeld.'

'Het is een behoorlijke fik'

Wanneer zondagavond rond 20.00 uur de paasbult begint te branden, verzamelen toeschouwers zich om de bult. 'Het is een behoorlijke fik, maar dat mag ook wel na vier jaar', zegt een toeschouwer, met het knisperende geluid van de brandende paasbult op de achtergrond.
Voor hem is het vier jaar geleden dat hij bij de traditie aanwezig was. 'Het is geweldig! De gezelligheid, mensen die bij elkaar komen en kinderen die paaseitjes zoeken. Bovendien is het goed geregeld. Van mij mag het gewoon alle jaren terug komen.'
Na drie jaar van afwezigheid, wordt het paasvuur in Wedde ontstoken
Na drie jaar van afwezigheid, wordt het paasvuur in Wedde ontstoken © Martijn Klungel/RTV Noord
Toch is de volgende editie van het paasvuur in Wedde nog niet helemaal in kannen en kruiken. 'We hebben nu een eenmalige verzekering. Voor volgend jaar moeten we weer verder kijken', vertelt Reit. 'Maar we gaan er wel voor. Voor de volle honderd procent'.