Lycurgus sluit seizoen af met bizarre bekerwinst

Dennis Borst wordt gejonast na bekerwinst
Dennis Borst wordt gejonast na bekerwinst © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Amysoft Lycurgus heeft op ronduit spectaculaire wijze de nationale beker veroverd. In Ede werd na vijf sets gewonnen van het bijna onverslaanbare Active Living Orion uit Doetinchem. Hiermee is het seizoen glorieus ten einde gekomen voor de Groningse volleyballers. Lycurgus overleefde maar liefst negen matchpoints.
Lycurgus verloor afgelopen zaterdag nog de strijd om een plek in de finale om de landstitel, na een 3-1 nederlaag bij Sliedrecht Sport. Dus voor de Groningers zou de bekerfinale de laatste wedstrijd van het seizoen worden. Dat gold ook voor aanvoerder Dennis Borst (30). Hij stopt met volleybal en won met Lycurgus acht prijzen in acht seizoenen.
Geniet na van de bizarre bekerwinst van Lycurgus

Orion mist belangrijke speler

Lycurgus-coach Arjan Taaij begon met de gebruikelijke basis (Held, Pesti, Schneidmiller, Huus, De Vries, Borst en Ottevanger) tegen de nummer één van de kampioenspoule, die pas op de slotdag voor het eerst verloor dit seizoen, nadat de eerste plek al veilig was gesteld. Bij Orion ontbrak met Adam White wel een zeer belangrijke speler. Hij brak afgelopen vrijdag een vinger.
Adam White zit geblesseerd op de bank bij Orion
Adam White zit geblesseerd op de bank bij Orion © Karel-Jan Buurke/RTV Noord

Gelijk na twee sets

Desondanks had Lycurgus in de eerste set weinig in te brengen in een uitverkochte Van der Knaaphal voor 1.400 toeschouwers: 25-18. In de tweede set namen de Groningers juist het voortouw en hadden ze een kleine voorsprong richting het einde (18-21). Orion kwam nog iets terug, maar invaller Geoffrey van Gent maakte via het blok van Orion het bevrijdende punt voor Lycurgus: 23-25.
Het publiek neemt afscheid van Dennis Borst
Het publiek neemt afscheid van Dennis Borst © Karel-Jan Buurke/RTV Noord

Derde set voor Orion

De derde set was erg spannend tot aan de big points (19-19). Vervolgens liep Orion flink uit (24-19). Lycurgus pakte nog een punt, maar de set eindigde met een uitgeslagen opslag van Maarten Bartels.

Lycurgus overleeft negen (!) matchpoints in vierde set

In het vierde bedrijf liep Orion aanvankelijk uit (5-1). Daarna werd het opnieuw een gelijk opgaande strijd. Het einde werd waanzinnig. Nadat Lycurgus via een rode kaart voor Arjan Taaij een punt verloor en zo in een lastige situatie kwam (21-19), kreeg Orion maar liefst negen (!) keer een matchpoint. Lycurgus overleefde ze allemaal en wist vervolgens zelf bij het tweede setpoint de setwinst te pakken: 33-35 (!).
Lycurgus met de cup
Lycurgus met de cup © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
In de vijfde set hield Lycurgus het initiatief. Met name Schneidmiller en Huus zorgden voor belangrijke punten, waardoor de laatste set in 12-15 eindigde in het voordeel van Lycurgus. De Groningers sleepten zo voor de vierde keer de nationale beker in de wacht. Lycurgus won dit seizoen tot maandag geen enkele van de vier onderlinge ontmoetingen met Orion.
Bekerhistorie Lycurgus
Lycurgus speelde voorheen zes bekerfinales, waarvan er drie keer gewonnen werd (2016, 2020, 2021). De laatste twee keer gebeurde dat ten koste van Draisma Dynamo uit Apeldoorn, de ploeg die het dit seizoen in de finale om de landstitel (best-of-five) opneemt tegen Orion.
In 2016 won Lycurgus de beker ten koste van Landstede Volleybal uit Zwolle. De Groningers verloren in 2015 (Landstede), 2018 (Taurus) en 2019 (Dynamo) de finale. Orion won de beker voorheen in 2013 en 2017.