Lauwersoog kan cruciale rol spelen bij terugkeer van platte oester in Waddenzee

Barbara Rodenburg
Barbara Rodenburg © RTV Noord
Een aantal platte oesters in een bak in Lauwersoog speelt mogelijk een cruciale rol bij de terugkeer van het schelpdiertje in de Waddenzee.
De platte oester is zo goed al verdwenen, terwijl oesterriffen van groot belang zijn voor een gezond en rijk onderwaterleven. Daarom is geëxperimenteerd op het oostelijk wad met een kleine populatie oesters die is gevonden tussen Texel en Vlieland, meldt Omrop Fryslân. Deze groep heeft geen last van een ziekte die oesters op andere plekken plaagt.

Nieuwe oesters kweken

Nu deze proef van het Programma naar een Rijke Waddenzee klaar is, liggen de overgebleven oesters in een bak bij visser Barbara Rodenburg in Lauwersoog. Doel: het kweken van nieuwe oesters die kunnen worden uitgezet.
Rodenburg: ‘Wij hebben jonge oestertjes in zakken in rekken op verschillende plekken in de Waddenzee neergezet.’ Veel platte oesters overleefden dat niet, maar vooral de oesters die ondiep lagen, deden het beter. Dat was onverwacht.
Volgens Michiel Firet van het Programma naar een Rijke Waddenzee geeft dat aan dat er toch wel iets mogelijk is in het Wad voor deze soort.