Handbikers doen Klap tot Klap in aanloop naar zware klim: 'Het gaat om armkracht en snelheid'

De handbikers van het UMCG zijn klaar voor de start
De handbikers van het UMCG zijn klaar voor de start © Henk Elderman/RTV Noord
Handbikers zijn zonder meer de sterkste atleten bij de Klap tot Klap Loop. Ze leggen de tien kilometer tussen Musselkanaal en Stadskanaal in razend tempo af. Vanaf de start maken de armen snelle omwentelingen.
Een groep handbikers van het UMCG verzamelt zich anderhalf uur voor het startschot. Het team heeft er dan al een warming up van tien kilometer opzitten.

Auto geparkeerd in Stadskanaal

Erik Dodde is nog niet zo lang lid. 'Nog maar een jaartje eigenlijk. Ik kan niet meer zo goed lopen en gewoon fietsen is voor mij geen optie. Het afstappen wil niet. Dus dan kom je bij deze sport uit', vertelt hij liggend met de handen al aan de trappers. De auto heeft hij geparkeerd in Stadskanaal en is daarna op de handbike naar Musselkanaal gereden.
Erik Dodde tijdens de warming up richting de start
Erik Dodde tijdens de warming up richting de start © Henk Elderman/RTV Noord

'Ik wil natuurlijk winnen'

Ze staan te trappelen van ongeduld, al is dat in dit geval een slecht gekozen omschrijving. Maar dat de spirit er is, is duidelijk. Melanie Helweg uit Beerta maakt zelfs deel uit van het Nederlands team. Voor haar telt maar een ding: winnen. 'Het is de kortste afstand voor mij, dus het wordt echt een tijdritvorm. Ik wil natuurlijk winnen', zet ze haar doel kracht bij.
Handbikers in actie bij de Klap tot Klap Loop
Handbikers in actie bij de Klap tot Klap Loop

Handbike geeft vrijheid

Wessel Beuving zet zich een eindje verderop schrap voor zijn rit over een bijna recht parcours. Hij is met 66 jaar de oudste van het gezelschap. Door een hoge dwarslaesie is hij bij het handbiken terecht gekomen. Een uitkomst voor Beuving. 'Het voor mij nog de enige manier om vooruit te komen. Het geeft een soort van vrijheid, want je kunt nu weer ergens heen fietsen. Vandaag wil ik een snellere tijd maken dan de eerste keer. Dat moet lukken, want toen had ik de fiets nog maar drie dagen.'
Wessel Beuving: 'Op naar Oostenrijk, dat doen we'
Wessel Beuving: 'Op naar Oostenrijk, dat doen we' © Henk Elderman/RTV Noord

Armkracht en snelheid

Het team heeft ook nog een ander doel. De tien vlakke kilometers zijn een goede voorbereiding op de Handbikebattle in Oostenrijk, een race tegen een berg op. Daarom is ook Marjolein Uitham naar Musselkanaal gekomen. 'In juni moeten we de berg beklimmen. De Klap tot Klap is een goede voorbereiding natuurlijk, ook al is het vlak. Het gaat om armkracht en snelheid', legt ze uit.
Uitham heeft een groeistoornis. De ziekte is progressief. 'Ik geniet zolang het kan. Over een tijd kan dit ook niet meer, maar dan zoek ik een andere sport', staat ze positief in het leven.

Medaille om de nek

Met een gemiddelde van meer dan 31 kilometer per uur snelt Melanie Helweg naar de overwinning. Een mooie medaille van de dertigste editie van de Klap tot Klap Loop hangt om haar nek. De rest van het team voegt zich al gauw bij haar in het finishgebied. Als laatste komt Beuving erbij. 'Ik ben er weer. En op naar Oostenrijk, dat doen we', verheugt hij zich op de volgende uitdaging.