Overschild verwerkt 'gasellende' met eigen theaterstuk: 'Samen kunnen we dit'

Poster van de voorstelling 'Overschild 2.0' aan de rand van het dorp
Poster van de voorstelling 'Overschild 2.0' aan de rand van het dorp © Jeroen Willems / RTV Noord
Amateur-theatermakers van de Schildgroep bleven met hun voorstellingen altijd bewust ver weg van de langslepende versterkingsoperatie waar Overschild al jaren in zit, maar uiteindelijk konden ze het onderwerp toch niet laten liggen. Vrijdag gaat de voorstelling 'Overschild 2.0' in première.
De voorstelling wordt gespeeld in en rondom dorpshuis De Pompel. Bezoekers krijgen via het stuk een inkijkje in de levens van de Schildjers. Hoe is het om als bewoner de regie over je leven kwijt te zijn en toch verder te moeten? Het gesteggel over wel of geen aardbevingsschade en de daarbij horende jarenlange juridische strijd.
'Wij hebben tot nu toe theatraal nooit iets willen doen met de gasellende, maar nu hebben we het gevoel dat we het toch echt moeten', zegt actrice en productieleider Klaasje Pen uit Overschild.
'Overschild is echt een dorp in transitie. Er is al heel veel afgebroken en er wordt nu ook weer veel gebouwd, maar er zijn ook nog heel veel mensen die nog steeds geen perspectief hebben. Nu is dat moment om er echt iets mee te doen. Om te laten zien wat wij echt beleven', zegt Pen.
Bekijk de video over de voorstelling:
Gedoe over de versterkingsaanpak in Overschild is nu ook theater

Bureaucratie en frustratie

Bezoekers worden tijdens de voorstelling met veel humor meegenomen in een wereld van bureaucratie en de frustratie die daarbij hoort.
'Het is niet alleen maar ellende en kommer en kwel. Het is natuurlijk vreselijk leuk om al die organisaties waar het over gaat lekker op de hak te nemen', lacht Pen.
Acteurs van de Schildgroep repeteren in dorpshuis De Pompel
Acteurs van de Schildgroep repeteren in dorpshuis De Pompel © Jeroen Willems / RTV Noord

Verwerking

Volgens Pen is de theatervoorstelling ook een manier voor het dorp om alle 'gasellende' te verwerken.
'We hopen dat we hier mee de mensen een balsem, of een massage kunnen geven. Kijk, we zitten hier met elkaar, we zitten er samen in en we zullen er ook met elkaar door heen moeten. Samen sta je sterker. Samen kunnen we dit', zegt Pen.
Versterking Overschild

Overschild ligt in de kern van het bevingsgebied. Een groot deel van de huizen heeft aardbevingsschade en moet versterkt of opnieuw opgebouwd worden.

Doordat het dorp in verschillende 'batches' is verdeeld gelden er per gebied andere regels en een ander tijdspad voor de versterking. Terwijl in de dorpskern overal nieuwe huizen verrijzen, gebeurt in het buitengebied van Overschild nog helemaal niks. Het dorp is hierdoor verdeeld geraakt.