Meer zwerfafval aangetroffen in de Waddenzee

Een kunstwerk gemaakt met zwerfafval
Een kunstwerk gemaakt met zwerfafval © ANP
Er belandt steeds meer zwerfafval in de Waddenzee. Dat blijkt uit metingen van Rijkswaterstaat en de Waddenunit, een onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Deze instanties meten sinds 2018 hoeveel afval er in de Waddenzee zwerft. Met name plastic, paraffine en keramiek wordt steeds vaker aangetroffen.

Rottumeroog is meetpunt

Bij drie wadplaten, waaronder de Zuiderduintjes bij Rottumeroog, wordt de hoeveelheid afval in de gaten gehouden. Andere wadplaten waar het afval gemeten wordt zijn de Steenplaat bij Vlieland en de Griend bij Terschelling.
Het zou kunnen dat de toename van zwerfafval in de Waddenzee te maken heeft met meer toerisme, denkt Rijkswaterstaat. De Waddeneilanden meldden eerder al meer schade door motorcrossers en mountainbikers in de duinen.

Wat is paraffine?

Naast plastic afval zijn veel brokken paraffine gevonden. Dat is een restproduct van olieraffinage. De brokken komen vrij als schepen hun ruim schoonspoelen en legen. Er wordt volgens Rijkswaterstaat gewerkt aan afgiftepunten voor paraffine in havens.
Het afvalonderzoek in de Waddenzee wordt de komende jaren herhaald. De onderzoekers willen vooral weten waar het afval vandaan komt, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om rommel tegen te gaan.