Groningen stevent af op college met Partij voor de Dieren en SP, D66 valt buiten de boot

Kirsten de Wrede (PvdD) danst op de verkiezingsavond met GL-wethouder Glimina Chakor
Kirsten de Wrede (PvdD) danst op de verkiezingsavond met GL-wethouder Glimina Chakor © RTV Noord
Het lijkt erop dat er geen plaats is voor D66 in het nieuwe college in de gemeente Groningen. Informateur Mattias Gijsbertsen stelt een college van GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie voor.
D66 werd de derde partij in de gemeenteraadsverkiezingen van half maart, en haalde 5 van de 45 zetels. Dat blijkt nu niet genoeg om mee te doen met het college en een wethouder te leveren. Het is voor het eerst sinds 2010 dat de partij in de oppositie kan plaatsnemen.

Verder over links

Winnaar GroenLinks gaat met 9 zetels in plaats daarvan verder over links, waarbij naast de Partij van de Arbeid (6 zetels) ook SP (4) en nieuwkomer en grote winnaar Partij voor de Dieren (4) worden uitgenodigd.
ChristenUnie (2 zetels) lijkt een plek in het college te behouden. Daarmee hebben de vijf beoogde collegepartijen samen 25 van de 45 zetels. Ze zien een oppositie tegemoet van zeven verschillende partijen.

Band met inwoners versterken

Gijsbertsen, oud-wethouder van GroenLinks in de gemeente, keek als informateur naar partijen die 'een gezamenlijke visie' willen opbouwen en die 'verbinding willen maken met de hele gemeente', met de 'bestuurskracht die van de zesde gemeente van Nederland verwacht mag worden.' Een speciaal aandachtspunt daarbij was het versterken van de relatie tussen de lokale overheid en de inwoners, mede vanwege de lage opkomst bij de verkiezingen.
Partij voor de Dieren heeft in Nederland nog nooit een wethouder geleverd
Marten Nauta, stadsverslaggever

Landelijke primeur voor Partij voor de Dieren

'Het is echt een politieke keuze om PvdD te betrekken in het college', zegt stadsverslaggever Marten Nauta. 'De partij heeft nog nooit in Nederland meegedaan in een college en een wethouder geleverd. Lijsttrekker Kirsten de Wrede liet al doorschemeren dat ze er klaar voor was, en die verantwoordelijkheid lijkt de partij nu te krijgen.'
'Dat D66 erbuiten valt is wel bijzonder. Het is een echte bestuurderspartij die al twaalf jaar in de gemeente meedeed, met onder anderen Paul de Rook als geroemd wethouder. De uitslag voor de partij was met vijf zetels veel lager dan verwacht, en die klap zet nu door naar de oppositiebankjes.'

ChristenUnie erbij vanwege de ervaring

Zonder de ChristenUnie heeft het beoogde college al een meerderheid van 23 zetels. Toch is er een goede reden om de partij erbij te vragen, zegt Nauta: 'De partij heeft een groot voordeel waarvoor ze is uitgenodigd: Inge Jongman is een ervaren politicus en wethouder. Die zien de andere partijen om haar ervaring wel zitten, zeker omdat ook bestaande wethouders Isabelle Diks en Glimina Chakor (GroenLinks) en Roeland van der Schaaf (PvdA) ermee stoppen. Er komt een nieuwe club van wethouders, dan is ervaring welkom.'

Nog geen uitgemaakte zaak

De formatie van het nieuwe college is nog geen uitgemaakte zaak. De samenstelling van deze vijf partijen is een advies dat woensdagavond in de raadsvergadering wordt besproken met de fracties.