Gronings Kamerlid Henk Nijboer is kandidaat PvdA-fractievoorzitter

Henk Nijboer
Henk Nijboer © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft zich kandidaat gesteld voor het fractievoorzitterschap van zijn partij. De PvdA heeft een nieuwe fractievoorzitter nodig, sinds Lilianne Ploumen vorige week onverwacht opstapte.
Na het vertrek van Ploumen beperkten de speculaties over haar opvolger zich tot vier fractieleden: Henk Nijboer, Attje Kuiken, Kati Piri en oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Volgens welingelichte kringen zouden Piri en Arib er toch niet zoveel voor voelen om de fractie te leiden.

'Rotsvast geloof in onze links-progressieve idealen'

De in de stad Groningen geboren en woonachtige Nijboer heeft zijn kandidatuur met een brief officieel kenbaar gemaakt aan zijn partijgenoten. Hij is vooralsnog de enige van de acht overgebleven PvdA-Kamerleden die zich kandidaat heeft gesteld. 'Vanuit een rotsvast geloof in onze links-progressieve idealen en de overtuiging dat wij als fractie alles in huis hebben om Nederland socialer, eerlijker en duurzamer te maken, vraag ik hierbij jullie steun voor mijn kandidatuur als fractievoorzitter', aldus Nijboer in zijn brief.

Politiek dier

De 39-jarige Nijboer zit sinds 9 jaar in de Tweede Kamer. Politiek zit hem in het bloed want toen hij maar net 19 jaar was, werd hij Statenlid in onze provincie. Dat werd in 2008 tot 2012 afgewisseld met een baan als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Financiën. De cum laude afgestudeerde econoom heeft zich in zijn Kamerlidmaatschap dan ook vooral ontfermd over sociaal-economische vraagstukken.

Schreeuwers

Nijboer schrijft zich te willen onderscheiden van de 'schreeuwers 'in de politiek. 'De Tweede Kamer kent nu 20 fracties. Hoe harder je schreeuwt en hoe gekker je doet, hoe meer aandacht. Wij zullen ons moeten onderscheiden door een overtuigend inhoudelijk verhaal. Door samen op te trekken met progressieve bondgenoten. Door kraakhelder de menselijke waardigheid te bewaken en te verdedigen tegen partijen die normaal maken wat niet normaal is.'

Deadline

Attje Kuiken is ook in de stad geboren, maar woont in Breda. Zij en eventueel andere leden van de fractie hebben tot en met donderdag de tijd om te beslissen of zij ook een gooi willen doen naar het leiderschap van de fractie. Vrijdag kiest de fractie de nieuwe voorzitter.