Honderden asielzoekers worden op het laatste moment opgevangen (update)

Rond 20:00 is er een bus vertrokken vanaf Ter Apel
Rond 20:00 is er een bus vertrokken vanaf Ter Apel © Tristan Braakman/RTV Noord
Na koortsachtig overleg zijn er dinsdagavond toch nog slaapplekken gevonden voor ruim driehonderd asielzoekers. De gemeenten Nijmegen, Oss en Amsterdam hebben op het laatste moment plaats gemaakt voor 360 mannen, vrouwen en kinderen.
Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoeft daarmee de nachtopvang niet meer gebruikt te worden. De opvangorganisatie begint met de sloop van de zes paviljoententen.
Dinsdagmiddag werd duidelijk dat een schrijnende situatie ontstond omdat de vergunning voor extra opvang van asielzoekers verliep. De gemeente Westerwolde wilde na maanden waarschuwen de vergunning niet nog eens tijdelijk verlengen. Daardoor dreigden honderden mensen geen onderdak te hebben voor de nacht.

Onhygiënische omstandigheden

In de noodopvang is ruimte voor 275 mensen, maar al sinds oktober slapen er honderden mensen teveel in de paviljoententen. Mannen, vrouwen en kinderen sliepen er door elkaar, zonder privacy en in vaak onhygiënische omstandigheden. De lokale autoriteiten waren bang voor virusuitbraken en geweldsincidenten.

Noodklok

De gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio luidden meermaals de noodklok maar zonder effect. Zij vinden dat andere gemeenten moeten bijspringen om de druk op Ter Apel te verlichten. Het azc in Ter Apel is de enige plek in Nederland waar asielzoekers zich kunnen aanmelden.

Dwang

Als het aan staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) ligt komen er nieuwe aanmeldcentra, zodat de druk op het azc in Ter Apel wordt verlicht. Van der Burg wilde maandenlang in gesprek blijven en ervoor zorgen dat gemeenten vrijwillig bijspringen. Hij noemde het eventueel afdwingen van hulp een ‘nederlaag’.
Nu is het dan toch zover. Het kabinet bereidt maatregelen voor om gemeenten te dwingen om asielzoekers op te vangen. Dat werd dinsdagmiddag bekend in een debat met de Tweede Kamer.

Problemen nog niet definitief opgelost

Het COA wil deze week alle paviljoententen hebben verwijderd, maar dat betekent niet dat de problemen zijn opgelost. Elke dag melden zich nieuwe asielzoekers en daarvoor is in Ter Apel nauwelijks plek.
Verslaggever Martijn Klungel legt uit hoe het Rijk de druk uiteindelijk beter over het land wil verdelen:
'De druk op het COA was dinsdagmiddag hoog'
Volgens een woordvoerder van het COA hebben dinsdagavond meer gemeenten toegezegd op korte termijn te willen helpen met de opvang. Het is niet bekend om welke gemeenten het gaat. Zij waren in elk geval niet in staat om dinsdagavond al noodopvang te regelen.
Op de lange termijn vestigen het COA en de gemeente Westerwolde de hoop op de nieuwe wetgeving van het Rijk. Als gemeenten worden gedwongen om asielzoekers op te nemen wordt Ter Apel namelijk pas echt structureel ontlast.