St. Lucasterrein in Winschoten wordt eerst omgetoverd tot een grasveld

St. Lucasziekenhuis Winschoten
St. Lucasziekenhuis Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord
Woningen en winkels moeten van het St. Lucasterrein in Winschoten weer een bruisende plek maken. Maar wanneer dat gaat gebeuren en op welke manier dat vorm krijgt, is nog onduidelijk.
Op dit moment is het plan dat het voorste gedeelte - de kant van de parkeerplaats van het voormalige ziekenhuis - plat gaat. Daar moet vervolgens een grasveld van gemaakt worden. Een deel van de achterkant van het gebouw blijft staan.

Verpauperd ziekenhuis

Het ziekenhuis sloot in juni 2018 haar deuren. Vandaag, bijna vier jaar later, is het gebouw behoorlijk verpauperd. Ingegooide ramen, onkruid tot aan je knieën en om het hele gebouw heen staan hekken. Ondertussen vraagt iedereen in Winschoten en omstreken zich af wat er met het terrein gaat gebeuren.
De ingang van het voormalige St. Lucasziekenhuis
De ingang van het voormalige St. Lucasziekenhuis © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Maar de gemeente wil niet op de zaken vooruitlopen. Reden: zij wil eerst andere ontwikkelingen in het centrum uitvoeren.

Bruisende stad

Het centrum van Winschoten wordt de komende jaren aangepakt. Er komt bijvoorbeeld een nieuw gemeentehuis, panden krijgen een opknapbeurt en de gemeente ziet het wel zitten dat er meer horeca in de Langestraat komt. Winschoten moet weer een bruisende stad worden. Voor jong en oud.
De focus van de winkelstraat komt voornamelijk te liggen op het gebied tussen de Hema en de noordkant van de binnenstad: de Moushörn. De zuidkant, de Torenstraat, maakt daar geen onderdeel van uit. Dat wordt in de toekomst gezien als ‘aanloopstraat’ van winkelstraat de Langstraat. De gemeente denkt op die plek onder andere aan woningbouw.

Duurt lang

Oldambt wil het miljoenenproject zorgvuldig aanpakken. Eerst moet het ene project (grotendeels) afgerond worden, voordat de gemeente aan een nieuw onderdeel begint. En het ziekenhuisterrein staat niet vooraan in de rij.
Wethouder Erich Wünker: ‘Goede dingen komen soms wat langzamer. Alles hangt met elkaar samen. Wij willen daarom eerst dat de Langestraat de coronacrisis weer te boven komt. Daar is nu de focus op. En als dat allemaal goed loopt, kunnen we eventueel beginnen met bouwen op het ziekenhuisterrein. Maar wat ik zeg: eerst het een, dan het ander.’

Groot grasveld

Wünker wil liever niet op de zaken vooruitlopen, de betrokken architect laat al wel een klein beetje in zijn kaarten kijken. Volgens hem gaat het grootste gedeelte van het ziekenhuis plat. Daar moet eerst een groot grasveld van gemaakt worden, zodat het allemaal netjes lijkt.
De ‘rotte kies’ van Winschoten is dan in elk geval getrokken. En dan is het vervolgens dus wachten op de andere ontwikkelingen, voordat het ziekenhuisterrein aan de beurt is. De insteek blijft dat daar op termijn woningen en winkels gebouwd worden.
Het is onduidelijk wanneer dat zal zijn. Ook is nog onduidelijk hoeveel de aanpak van Winschoten gaat kosten.