Toch bestaand alternatief gevonden voor telecomapparatuur uit hoogspanningsmasten Aduard

De elektriciteitsmast naast de Friesestraatweg
De elektriciteitsmast naast de Friesestraatweg © Niels Timmerman
De twee hoogspanningsmasten met telecomapparatuur bij Aduard en Den Horn kunnen zonder dekkingsproblemen worden gesloopt, omdat de techniek in andere bestaande palen in de buurt kan worden opgehangen.
Dat maakte wethouder Bert Nederveen (ChristenUnie) van de gemeente Westerkwartier woensdagavond bekend in een raadsvergadering.
Voor de mast aan de Friesestraatweg geldt dat de zender in een paal bij het sportpark in Aduard kan worden opgehangen. De telecomapparatuur van de mast bij Den Horn verhuist naar een bestaand object in de gemeente Groningen.

Opvallende mededeling

Die mededeling is opvallend, omdat telecombedrijf Novec lange tijd volhield dat er in de buurt geen alternatieven voorhanden waren. De gemeente Westerkwartier legde zich daar aanvankelijk bij neer.
Stroombedrijf Tennet beloofde bij de bouw van een nieuwe hoogspanningslijn tussen Vierverlaten en Eemshaven dat alle oude elektriciteitsmasten zouden verdwijnen, maar kwam daar later – op verzoek van Novec – op terug.

Illegaal

Tot frustratie van inwoners van Aduard en Den Horn. Zij voerden actie en dienden een handhavingsverzoek in bij de gemeente Westerkwartier, omdat het behoud van de masten illegaal zou zijn. Omwonenden waren bang voor een ‘rommelig beeld’.
Dat de oude hoogspanningsmasten zouden worden gesloopt, was al bekend. Novec deed de afgelopen maanden onderzoek naar alternatieven, maar nieuwe telecommasten blijken dus niet nodig.