GemeenteBelangen krijgt twee wethouders in nieuw college Het Hogeland

Wethouder Eltjo Dijkhuis van Gemeentebelangen Het Hogeland op een poster tijdens de gemeenteraadsverkiezingen
Wethouder Eltjo Dijkhuis van Gemeentebelangen Het Hogeland op een poster tijdens de gemeenteraadsverkiezingen © ANP
De onderhandeling voor een nieuwe coalitie in Het Hogeland zijn nog in volle gang, maar donderdag zijn de wethouderskandidaten alvast bekend gemaakt. Vorige week maakten GemeenteBelangen Het Hogeland, de PvdA, GroenLinks en VVD bekend de komende collegeperiode een coalitie te willen gaan vormen.
'De voortgang is dusdanig, dat vandaag de namen van de beoogde wethouderskandidaten voor het nieuwe college van gemeente Het Hogeland bekend kunnen worden gemaakt', laten de coalitiepartijen weten.
GemeenteBelangen komt met twee wethouders in het college. Het gaat om Karen Hansems en Eltjo Dijkhuis. Dijkhuis was de vorige raadsperiode ook al wethouder. Ook Mariëtte de Visser blijft namens de PvdA wethouder. Arjen Nolles krijgt namens GroenLinks een wethouderspost en Stefan van Keijzerswaard namens de VVD.
We willen snel aan de slag
Eltjo Dijkhuis - wethouder
In tegenstelling tot de vorige collegeperiode bestaat het college nu uit vijf in plaats van vier wethouders. De onderhandelaars willen de komende periode graag een extra wethouder, vanwege de grote maatschappelijke opgaven waar het college mee geconfronteerd zal worden. Daaronder valt bijvoorbeeld de versterking van huizen, de uitbreiding van de Eemshaven, de energietransitie en het op orde brengen van de woningvoorraad.
‘In de vorige periode waren al wel vijf wethouders kamers ingericht in het gemeentehuis. Maar we hebben toen gekeken of we het met vier wethouders af konden. Dat leek in het begin te lukken maar later was dit toch wat te krap. Ik kreeg bijvoorbeeld steeds meer werk op mijn bordje', laat wethouderskandidaat Eltjo Dijkhuis weten. 'We willen ons ook meer laten zien in het gebied en daar kan een extra persoon bij helpen.'

Waarom nu al?

Eltjo Dijkhuis laat weten dat de onderhandelingen plaatsvinden in een constructieve sfeer. De partijen hopen volgende week al een concept-coalitieakkoord te kunnen presenteren. 'We willen snel aan de slag en ik ben blij dat we de namen nu al kunnen presenteren', aldus Dijkhuis.
Dijkhuis laat weten dat de bekendmaking van de wethouderskandidaten ook in het belang is van de raadsleden die hen opvolgen in de raad. 'Het inwerken van de nieuwe raadsleden is al in volle gang. Als de genoemde wethouders kandidaten straks zitting krijgen in het nieuwe college, zullen hun lijstopvolgers in de raad komen. Deze opvolgers willen we graag de kans geven om alvast mee te doen aan het inwerktraject. Zo geven we hen ook een goede start.'
Eltjo Dijkhuis, Karens Hansems, Mariëtte de Visser, Arjen Nolles en Stefan van Keijzerswaard
Eltjo Dijkhuis, Karens Hansems, Mariëtte de Visser, Arjen Nolles en Stefan van Keijzerswaard © Gemeente Het Hogeland