Vriendin dader schoolpleinmoord Lewenborg in hoger beroep tot lagere straf veroordeeld

Het afgezette schoolplein, de dag na het steekincident
Het afgezette schoolplein, de dag na het steekincident © Elwin Baas/RTV Noord
De 19-jarige Machella V. is voor haar rol in de fatale steekpartij op het speelplein aan de Vaargeul in Groningen veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat is zes maanden minder dan de rechter haar vorig jaar oplegde.
Bij de steekpartij op het plein van OBS de Vuurtoren in Lewenborg kwam de 19-jarige Chris Kalfsbeek om het leven. Het hof in Leeuwarden vond de rol die V. daarbij speelde minder groot dan het Openbaar Ministerie (OM). Het OM eiste eerder 21 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs.

Naar schoolplein gelokt

V. lokte Chris op 3 september 2020 naar het speelplein. Hij dacht dat hij alleen met haar zou zijn. Maar al snel kwam Sven O. ten tonele, de vriend van V., met in zijn kielzog Iwan G. Chris werd meteen in zijn buik gestoken en bleef bloedend achter. Hij overleed later aan zijn verwondingen.
Zelfde straf voor dader en vriendin
De rechtbank in Groningen veroordeelde V. vorig jaar in juni tot 21 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. De dader, Sven O., kreeg dezelfde straf opgelegd. Iwan G. kreeg 90 dagen jeugddetentie, waarvan 33 dagen voorwaardelijk en voorwaardelijke jeugd-tbs.

Alleen met blote handen

V. zou enkele weken eerder al met Chris hebben afgesproken op het plein. Maar die afspraak werd direct afgebroken nadat Chris enkele scooters richting het plein zag komen. Chris verdween. Beiden onderhielden via sociale media contact met elkaar. Er werd een tweede afspraak gemaakt op hetzelfde plein.
De avond daarvoor spraken V. en haar vrienden O. en G. in de woning van O. Ze spraken af hun scooters niet helemaal naar het plein te rijden, omdat Chris moest denken dat V. alleen zou komen. V. vroeg kort voor het vertrek aan O. niets mee te nemen, maar alleen zijn blote handen te gebruiken.
Bloemen bij OBS De Vuurtoren in Lewenborg ter nagedachtenis aan het slachtoffer
Bloemen bij OBS De Vuurtoren in Lewenborg ter nagedachtenis aan het slachtoffer © ProNews

Mes verborgen en verhaal verzonnen

Volgens het hof ging V. ervan uit dat Chris (zwaar) zou worden mishandeld. Toen O. met het mes in de buik van Chris stak, dacht V. in eerste instantie dat het slachtoffer een stomp in zijn maag kreeg. Nadat iedereen was weggerend hoorde ze pas dat Chris was gestoken. Thuis hielden zij de berichtgeving op hun telefoon in de gaten en lazen dat het slachtoffer was overleden.
V. gaf vervolgens het mes waarmee is gestoken aan haar moeder, zodat de politie dat niet zou vinden. Ook verzon V. met de medeverdachten een verhaal dat zij zich tegen Chris hadden verdedigd.
Het hof vindt de rol van V. minder van gewicht en vindt medeplichtigheid (de mildste strafvariant) aan doodslag bewezen. Daarbij hoort een lagere jeugddetentie.