Ruzie om nieuwe locatie jaarmarkt Zevenhuizen: ‘Dit is ondernemertje pesten’

De Friterie in Zevenhuizen
De Friterie in Zevenhuizen © RTV Noord
De eigenaar van de Friterie in Zevenhuizen ruziet met de organisatie van de jaarmarkt over de nieuwe locatie van het evenement, bij MFC de Molenstreek. Het resultaat: twee markten in hetzelfde dorp, op dezelfde dag in augustus.
Voor de Friterie is de jaarmarkt hét hoogtepunt van de zomer. Het evenement ging de afgelopen twee jaar niet door vanwege corona, maar daarvóór werd het georganiseerd aan het Hoofddiep – pal voor de snackbar.
Eigenaar Harry Hummel zorgt die dag voor muziek, 'want het is gezellig én goed voor de omzet'. Nu ziet de cafetaria die omzet verdampen, omdat de organisatie de jaarmarkt verplaatst naar het nieuwe evenemententerrein bij het MFC.

'Jaarmarkt is er voor ondernemers'

‘Ondernemertje pesten’, noemt Hummel die beslissing. ‘Zo’n jaarmarkt is er voor de ondernemers in het dorp, maar die hebben er op deze manier niets aan.’
Hij vermoedt dat het om een ordinaire geldkwestie gaat. ‘Dat MFC heeft een hoop gekost. Dat moet op één of andere manier worden terugverdiend. De organisatie wil alle inkomsten voor zichzelf houden.’
Engel Flonk is voorzitter van Stichting Promotie 7huizen, die verantwoordelijk is voor de jaarmarkt. Hij geeft toe dat financiën inderdaad een rol spelen, maar het MFC heeft daar volgens Flonk niets mee te maken.

Kostenbesparing

Voor een jaarmarkt aan het Hoofddiep moet een provinciale weg worden afgesloten. ‘Die kosten besparen we als we de markt organiseren op het evenemententerrein’, aldus Flonk. Bovendien stuit de oude locatie aan het Hoofddiep volgens de voorzitter op steeds meer weerstand van de provincie Groningen en busmaatschappij Qbuzz.
‘Het MFC in Zevenhuizen is er gekomen dankzij publiek geld, met het idee dat we er als dorp daadwerkelijk gebruik van maken’, zegt Flonk. De jaarmarkt moet straks plaatsvinden op de oude schaatsbaan, pal voor het terras van het MFC. Het terrein wordt voor die tijd geasfalteerd.
Links het toekomstige evenemententerrein, dat nog moet worden geasfalteerd. Rechts het terras van het MFC
Links het toekomstige evenemententerrein, dat nog moet worden geasfalteerd. Rechts het terras van het MFC © Niels Timmerman/RTV Noord
De organisatie van de jaarmarkt stelt nu dat de Friterie met een eigen kraam op dat nieuwe evenemententerrein mag staan, maar dat is voor Hummel onbespreekbaar. ‘We hebben alles in onze zaak staan. Dat kunnen we toch niet zomaar even verplaatsen?’

Bekende volkszanger

Op zijn Facebookpagina valt te lezen dat hij volkszanger Frans Duijts heeft geboekt voor zijn eigen ‘traditionele jaarmarkt met honderd kramen’, aan het Hoofddiep op 17 augustus – dezelfde datum als de markt op het evenemententerrein.
Flonk vindt het ‘oprecht heel jammer’ dat het zo loopt. ‘We proberen als dorp wat leuks te organiseren. Nu is er een tweedeling, omdat een ondernemer zich voelt aangetast in zijn inkomsten. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat.’
Beide partijen zeggen inmiddels een vergunning te hebben aangevraagd bij de gemeente Westerkwartier. Onduidelijk is of dat daadwerkelijk het geval is: RTV Noord heeft navraag gedaan bij de gemeente, maar daarop is nog niet gereageerd.