Politie ontdekt zestien illegale werknemers bij boerderijen in Niehove en Tjuchem

De boerderij in Niehove waar illegale werknemers zijn aangehouden
De boerderij in Niehove waar illegale werknemers zijn aangehouden © Google Street View
Bij twee boerderijen in Niehove en Tjuchem zijn woensdag in totaal zestien personen aangehouden die daar illegaal aan het werk waren. Ze beschikten volgens de politie niet over de juiste papieren.
De invallen werden uitgevoerd in samenwerking met de Arbeidsinspectie, de Vreemdelingenpolitie, de Belastingdienst, Enexis en de gemeenten Westerkwartier en Midden-Groningen.

Onderzoek naar soort werk

De politie werd getipt over mogelijke misstanden bij de boerderijen. Bij de inval in Tjuchem werden tien personen aangehouden, in Niehove werden nog eens zes mensen opgepakt.
'Nader onderzoek moet uitwijzen welke werkzaamheden er precies op deze boerderijen werden uitgevoerd', zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra. 'Daarover zullen we met deze mensen in gesprek gaan. We doen ook onderzoek of er sprake is van uitbuiting.'
'

Land van herkomst onbekend

Uit welk land de aangehouden werknemers komen, is niet bekend. 'Ze beschikken in elk geval niet over de juiste identiteitspapieren die verblijf of arbeid in Nederland rechtvaardigen', aldus Damstra.
De politie is ook in gesprek met de eigenaren van de boerderijen. Zij zijn niet aangehouden.

Geen drugs aangetroffen

De afgelopen jaren werden in boerderijen op het platteland geregeld drugslabs of wietkwekerijen aangetroffen. Op de vraag of de politie daar in dit geval ook aan denkt, zegt Damstra: 'Dat hebben we gisteren niet aangetroffen. De zaken die we wel hebben gezien, zijn sterk gerelateerd aan landbouwwerk.'

Hoe naar Nederland gekomen?

De arbeidsinspectie doet samen met de gemeenten onderzoek naar de zaak. Daarbij wordt gekeken naar het soort werk dat de illegale arbeiders op de boerderijen uitvoerden, onder welke omstandigheden dat gebeurde en hoe zij naar Nederland zijn gekomen.
'Hangende het onderzoek doen wij geen verdere mededelingen', aldus Paul van den Burg van de Arbeidsinspectie.

Gemeente betrokken bij actie

De gemeente Midden-Groningen, waar Tjuchem onder valt, was betrokken bij de voorbereiding van de inval. 'Het initiatief daarvoor kwam vooral bij politie vandaan', zegt woordvoerder Joost Koedam. 'Afhankelijk van wat er gevonden wordt kan dat reden zijn voor de gemeente om iets te ondernemen, zoals het pand sluiten als er drugs wordt aangetroffen. Daarvoor wachten we de rapportages van de politie af.'