Vijftien maanden cel voor 'wiet-ellende' in Oost Groningen

Onder meer in Blijham werd een hennepkwekerij van de Utrechtse huisjesmelker opgerold
Onder meer in Blijham werd een hennepkwekerij van de Utrechtse huisjesmelker opgerold © Noor Vloeimans/RTV Noord
Een 47-jarige man uit Weener (Duitsland) moet een celstraf van vijftien maanden uitzitten voor hennepkwekerijen in Oost-Groningen. Die straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank vindt het bewezen dat de man de hoofdrol speelde in deze 'wiet-ellende', zoals de kwekerijen door enkele medeverdachten werden genoemd.
In panden van een beruchte vastgoedhandelaar in Utrecht kweekte een groep in Blijham, Bellingwolde en Veelerveen op grote schaal hennep. Dit gebeurde in 2016 en 2017. De pandjesbaas overleed in 2017 op 82-jarige leeftijd.
Buurtbewoners tipten eind 2016 de politie over een mogelijke kwekerij in een boerderij aan de Lindenlaan in Bellingwolde. Er werd een warmtemeting verricht en het energieverbruik werd in kaart gebracht. Ook monteerden de agenten een camera aan het pand en werden de kentekens van auto’s genoteerd. Buurtbewoners meldden ook het vermoeden van een hennepkwekerij in een boerderij in Blijham en Veelerveen.

Drieduizend hennepplanten per pand

In mei, juni en oktober vielen de agenten de panden binnen. Ze vonden kwekerijen die varieerden van ruim duizend tot bijna drieduizend hennepplanten per pand. Naast de hoofdverdachte werden vier mannen uit Groningen, Assen, Nieuw-Buinen en Oss aangehouden. De Brabander moet zes maanden zitten, de overige mannen kregen taakstraffen tot 180 uur opgelegd.
De straf van de hoofdverdachte is de enige die overeenkomt met de eis van het OM. De rest pakte lager uit vanwege de ouderdom van de zaak.

Lees ook: