Groninger en Drentse PvdA roept Kamerleden op: stem Henk Nijboer

Henk Nijboer, Tweede Kamerlid PvdA
Henk Nijboer, Tweede Kamerlid PvdA © Tristan Braakman/RTV Noord
De PvdA in Groningen en Drenthe roepen de Tweede Kamerleden op om Henk Nijboer uit te roepen tot de nieuwe fractievoorzitter van de partij. Het huidige Kamerlid uit Groningen is volgens de gewesten Groningen en Drenthe de beste kandidaat.
De provincies Friesland en Overijssel steunen de kandidatuur van Nijboer wel, maar spreken zich niet zo hard uit voor Henk Nijboer als de nieuwe fractieleider. Vrijdagmorgen kiezen de Kamerleden tussen de kandidaten Henk Nijboer en Attje Kuiken. Hoewel Kuiken in Groningen is geboren, wordt Nijboer als het Gronings Kamerlid omarmd door de noordelijke gewesten als de beste kandidaat.

'Veel steun in Noorden'

'Er is bij ons in het noorden veel steun voor de kandidatuur van Henk Nijboer als fractievoorzitter', laat Sander Engelen, voorzitter van PvdA gewest Groningen, weten. De PvdA in Groningen en Drenthe spreekt zich expliciet uit voor Nijboer 'omdat hij het sociale geluid laat horen'.
'We kennen Henk als een heel betrokken en gemotiveerd Kamerlid en hij laat het sociale geluid van de PvdA krachtig horen.'

'Nijboer weet van wanten'

Henk Nijboer was tussen 2003 en 2007 Statenlid in de provincie Groningen en is sinds 2012 Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Hij profileerde zich de afgelopen jaren als financieel woordvoerder van de partij en met de portefeuille gaswinning. Nijboer is in de ogen van de noordelijke gewesten een gemakkelijk benaderbaar Kamerlid en 'iemand die van wanten weet'.
Eerder deze week schreef Nijboer in een brief om zijn kandidatuur te bekrachtigen dat Nederland weer behoefte heeft aan 'gezagvolle en waardige politiek'. 'Idealistisch en bevlogen, en met respect voor mensen en onze democratische rechtsstaat.'

'Wil PvdA echt verder brengen'

Nijboer stelt in de brief de PvdA-fractie beter te willen laten functioneren. Ook stelt hij met zijn brede financieel-economische kennis en ervaring met onderhandelen de PvdA een positie te kunnen geven in het parlement, zodat coalitiepartijen de PvdA niet links laten liggen. Als voorbeeld noemt Nijboer de 450 miljoen euro die hij samen met GroenLinks heeft uitonderhandeld bij het kabinet als extra geld voor volkshuisvesting. Het Groninger Kamerlid stelt 'niet op de winkel te willen passen, maar de PvdA echt verder te willen brengen'.
Met Attje Kuiken heeft Nijboer een geduchte concurrente als kandidaat-fractievoorzitter. Kuiken is sinds 2006 lid van de Tweede Kamer en profileerde zich tijdens de coronacrisis als de zorgwoordvoerder van de PvdA. De zeven andere Kamerleden maken vrijdagmorgen de keuze, daarna maakt de partij de nieuwe fractievoorzitter bekend.