Verwachting: waakvlam betekent 1,9 miljard kuub gaswinning op zeven boorlocaties

Spitsbergen, een van de zeven winningslocaties
Spitsbergen, een van de zeven winningslocaties © Kees van de Veen/ANP
Als Nederland ervoor kiest om vanaf oktober de minimale hoeveelheid gas te winnen, dan gaat het om 1,9 miljard kuub gas dat wordt gewonnen op zeven locaties. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) in een brief aan de Tweede Kamer.
Op dit moment is Nederland bezig aan het laatste ‘reguliere’ gasjaar. Er wordt maximaal 4,5 miljard kuub gas gewonnen uit het Groningenveld. Vanaf oktober moet het veld dan op de veelbesproken waakvlam: het winnen van de minimale hoeveelheid gas om het veld operationeel te houden.

Zeven locaties

Volgens de NAM moet er daarvoor 1,9 miljard kuub gas worden gewonnen, schrijft Vijlbrief. Dat gebeurt op zeven winningslocaties: Zuiderpolder, De Eeker, Scheemderzwaag, Zuiderveen, Spitsbergen, Tusschenklappen en Slochteren. De vier overige locaties die nog in gebruik zijn kunnen dan dicht. Het gaat om de locaties Amsweer, Schaapbulten, Oudeweg en Kooipolder.

Snelle sluiting of reserve?

Het is de bedoeling dat de waakvlam nog een jaar brandt voor noodgevallen. Daarna wil het kabinet het Groningerveld definitief sluiten. Of dat lukt is nog niet duidelijk. ‘Ik hecht veel waarde aan het perspectief van een snelle sluiting van het Groningenveld; de inwoners van Groningen verdienen duidelijkheid’, schrijft Vijlbrief. ‘Evengoed houd ik de mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekrai¨ne nauwlettend in de gaten.’

Afkoppelen grootverbruikers

Een koude winter kan geen reden meer zijn om extra gas te winnen. ‘De hoogte van de gaswinning is niet langer afhankelijk van de temperatuur’, schrijft Vijlbrief. ‘Er wordt slechts in uitzonderlijke situaties een beperkt aanvullend beroep op het Groningenveld gedaan.’ Vanaf oktober mogen de negen grootste gasverbruikers in elk geval geen Gronings gas meer gebruiken.
Ondertussen hameren de Gasunie en de Mijnraad erop dat er nu geen onomkeerbare stappen moeten worden genomen in het afbouwen van de gaswinning. Zij vinden het onverstandig om de capaciteit van het gasveld af te bouwen vanwege de oorlog in Oekraïne. Als het aan de Gasunie en de Mijnraad ligt worden er dus geen boorlocaties gesloten.

Kabinet moet kiezen

Het is nu aan het kabinet om een afweging te maken: het minimale winnen wat nodig is om het veld open te houden en wel boorlocaties sluiten óf geen locaties sluiten en meer gas winnen dan noodzakelijk is.
Als alle locaties in gebruik moeten blijven, dan moet er volgens de NAM namelijk minimaal 2,8 miljard kuub gas worden gewonnen. Staatssecretaris Vijlbrief moet voor oktober besluiten of hij kiest voor de minimale waakvlam of dat hij toch alle boorlocaties open houdt.