Celstraf en daarna klinische behandeling voor poging doodslag op buurman

De veroordeelde man stak meerdere malen in op z'n buurman
De veroordeelde man stak meerdere malen in op z'n buurman © RTV Noord
Een 37-jarige man uit Tolbert is donderdag door de rechtbank van Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 17 maanden voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag op zijn buurman op 22 mei vorig jaar.
De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie.
De man stak meerdere malen met zijn grootste keukenmes richting de buik en het lichaam van zijn buurman. Daarbij riep hij dat hij hem dood zou steken. Hij raakte de buurman uiteindelijk in diens hand/duim. Dit met pees- en zenuwletsel tot gevolg.

Filmen

Het incident speelde zich af op straat. Verschillende getuigen werden geconfronteerd met het gewelddadige handelen van de Tolberter en belden de politie.
De Tolberter meende dat zijn buurman hem in zijn huis stond te filmen en te fotograferen. Met een mes uit zijn messenblok in zijn mouw stormde hij naar buiten. Hij eiste dat de buurman de 'geschoten filmpjes van diens telefoon verwijderde'. Maar de buurman stelde dat hij de man helemaal niet had gefilmd. Daarop ontstond een handgemeen met het steken tot gevolg.

Waanachtig, narcistische trekken en ADHD

De man lijdt volgens deskundigen niet aan echte waanbeelden, maar zijn gedrag was wel 'waanachtig' ten tijde van het incident. Ook heeft hij narcistische trekken en ADHD. De feiten kunnen hem daarom in verminderde mate worden aangerekend.

Nog anderhalve maand cel

Hij zit nu bijna een jaar in voorarrest. Met deze uitspraak hoeft hij nog maar anderhalve maand in de cel te blijven. Daarna moet hij zich klinisch laten behandelen voor zijn problemen, om herhaling van zetten te voorkomen.
Aan zijn buurman moet hij 2400 euro schadevergoeding betalen.