Nieuwe flitsbezorgers geweerd uit gemeente Groningen, ook rem op nieuwe supermarkten

Een flitsbezorger van Flink in Groningen
Een flitsbezorger van Flink in Groningen © ANP
De gemeente Groningen staat flitsbezorgers niet meer toe om nieuwe vestigingen te openen. Bezorgdiensten als Gorillas, Flink en Getir schoten de afgelopen tijd als paddenstoelen uit de grond. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf is het welletjes en passen de vestigingen van de bezorgdiensten niet goed in de gemeente.
'De flitsbezorgdiensten voorzien in een behoefte van een consument, maar hebben impact op de stad. Ze zorgen bijvoorbeeld voor veel fietsverkeer op plekken waar dat eigenlijk niet goed past. Voor hun 'dark stores' staan geregeld veel fietsen. Het zorgt, bijvoorbeeld in de Ebbingestraat, voor veel overlast.'
Bestaande vestigingen van de bezorgdiensten mogen wel blijven.
Sinds de komst van bezorgdienst Gorillas is de stoep bezaaid met fietsen en karren
Sinds de komst van bezorgdienst Gorillas is de stoep bezaaid met fietsen en karren © Benni Leemhuis/Twitter

Niet meer in winkelstraten of woonwijken

De 'dark stores', zoals Van der Schaaf ze noemt, passen in de ogen van de gemeente ook niet goed in het beeld van de binnenstad. Ze heten zo omdat de ramen vaak zijn afgeplakt en de zaken niet fungeren als winkels waar mensen binnen kunnen lopen, eerder als distributiecentrum. Daarom heeft de gemeenteraad, met uitzondering van de VVD, woensdag gestemd voor de rem op de vestiging van nieuwe flitsbezorgdiensten.
Gemeente wil geen nieuwe flitsbezorgers in Stad
Vergunningsaanvragen van flitsbezorgers worden daarom het komende jaar aangehouden. Tot die tijd werkt de gemeente aan nieuw beleid, waarin het wil uitwerken waar wél nieuwe vestigingen van flitsbezorgers mogen komen. 'Dat zou bijvoorbeeld in wat meer industriële gebieden kunnen, maar niet in winkelstraten of woonwijken.'
Bezoekers van de binnenstad komen niet naar Groningen om naar de supermarkt te gaan
Roeland van der Schaaf - Wethouder
Het komende jaar zijn er ook geen nieuwe supermarkten welkom in de binnenstad van Groningen, kondigt Van der Schaaf aan. 'Daarvan zijn er de afgelopen jaren veel bijgekomen. We vinden dat er inmiddels genoeg van zijn', zegt de wethouder.
Supermarkten hebben namelijk op verschillende manieren een impact op de binnenstad. 'Zo rijden er vaak grote vrachtwagens door de binnenstad om de supermarkten te bevoorraden. De binnenstad is klein, we willen dat dit niet nog meer gebeurt', zegt Van der Schaaf.
Ook het aantal fietsen en scooters bij supermarkten heeft impact op de openbare ruimte, zegt de wethouder. 'Bovendien komen bezoekers van de binnenstad niet naar Groningen om naar de supermarkt te gaan. Die komen voor andere zaken: als overheid hebben we een taak om daarop te sturen', zegt de wethouder.
Geheime stemming over flitsbezorgers en supermarkten

De gemeenteraad van Groningen stemde afgelopen woensdag in beslotenheid over het plan om flitsbezorgers en supermarktondernemers niet meer toe te staan nieuwe vestigingen te openen. Dat gebeurt niet vaak: normaal gesproken besluit de gemeenteraad zaken als deze in openbaarheid.

'Flitsbezorgers zijn een nieuw fenomeen, waar nu geen speciale regelgeving voor is', legt wethouder Van der Schaaf uit. 'Daarom moest er nieuwe regelgeving komen. Nadat de gemeenteraad een besluit neemt, wordt het gepubliceerd in de Staatscourant. Op zijn vroegst een dag daarna gaat een nieuwe regel ook echt in. Om te voorkomen dat flitsbezorgers snel vergunningen aanvragen voordat het besluit rechtsgeldig is, is het besluit van de gemeenteraad geheim gehouden.'