Buurman over aangehouden illegale werknemers: 'Ze werkten met veel plezier op het land'

De boerderij in Niehove waar de tien illegale werknemers zijn aangehouden
De boerderij in Niehove waar de tien illegale werknemers zijn aangehouden © Jeroen Willems / RTV Noord
De zestien personen die woensdag zijn aangehouden bij invallen op boerderijen in Niehove en Tjuchem werkten volgens omwonenden op het boerenland. Een buurman denkt te weten dat het om Chinezen gaat. 'Wij vonden het in het begin ook wel raar dat ze met zoveel mensen op het land werkten, maar zij vinden dat heel gewoon.'
Volgens de politie gaat het om illegale arbeid omdat de werknemers niet over de juiste papieren beschikten. De politie onderzoekt nog of er ook sprake is van uitbuiting.
De invallen bij de twee boerderijen werden uitgevoerd door de Arbeidsinspectie, de Vreemdelingenpolitie, de Belastingdienst, Enexis en de gemeenten Westerkwartier en Midden-Groningen.

'Het zijn superaardige mensen'

Bij de boerderij aan de Balmahuisterweg in Niehove werden zes personen aangetroffen. Volgens de overbuurman van de boerderij gaat het om Chinezen die daar al zo'n anderhalf jaar werkzaam waren.
'Het zijn echt superaardige mensen, die dit niet verdienen', zegt de buurman. Hij doelt op de grote inzet van de autoriteiten bij de inval, waarbij ook de weg werd afgezet.
Ze waren, voor zover ik dat kon zien, altijd met veel plezier aan het werk
Buurman boerderij Niehove
De buurman sprak regelmatig met de eigenaren van de boerderij. Hij denkt niet dat er sprake is van uitbuiting of andere illegale praktijken. 'Wij vonden het in het begin ook wel raar dat ze met zoveel mensen op het land werkten, maar zij werken zoals wij jaren terug deden. Zij vinden dat heel gewoon. Die werknemers waren, zover ik dat kan zien, altijd met veel plezier aan het werk.'
Volgens de buurman is er een familielink met de boerderij in Tjuchem.
De boerderij in Tjuchem heeft Chinees ogend hekwerk
De boerderij in Tjuchem heeft Chinees ogend hekwerk © Jeroen Willems/RTV Noord
Bij de boerderij aan de Hoofdweg, net buiten Tjuchem, werden woensdag tien personen aangetroffen. Onder buurtbewoners staat de boerderij bekend als de 'Chinese boerderij', omdat er altijd Chinezen rondlopen. Verder staat er een hek in Chinese stijl aan de voorkant van de boerderij.
Vrijdagochtend loopt bij het pand een jonge Aziatische vrouw. Ze lacht vriendelijk, maar een gesprek aanknopen blijkt lastig omdat ze geen Nederlands of Engels spreekt. Of de vrouw op de boerderij woont, werkt of op bezoek komt is niet duidelijk.
De akker van de boerderij in Tjuchem is afgeschermd met een hek
De akker van de boerderij in Tjuchem is afgeschermd met een hek © Jeroen Willems/RTV Noord