Sloop Delfzijlster flats twee jaar uitgesteld: 'Ze zijn tochtig, maar nog bewoonbaar'

De Schuitenzandflats
De Schuitenzandflats © Martin Drent/RTV Noord
De zogeheten Schuitenzandflats in Delfzijl blijven nog zeker twee jaar langer staan. De bouw van vervangende huizen voor een deel van de bewoners loopt vertraging op. Huurders hebben daarom gevraagd of ze er langer mogen blijven wonen.
De vier flats zouden eind dit jaar tegen de vlakte gaan. Dat wordt nu opgeschoven naar 2024, schrijft woningcorporatie Acantus in een brief aan de bewoners.

Valt binnen versterking

De flats staan aan de Schuitenzand in de Zandplatenbuurt in Delfzijl. Ze voldoen - net als honderden andere woningen in de wijk - niet aan de veiligheidsnorm vanwege de aardbevingen in het gebied. Acantus koos voor vervangende nieuwbouw op andere locaties in de havenstad.
Door de vertraging zouden sommige huurders meerdere keren moeten verhuizen: eerst naar een tijdelijke woning, daarna naar hun nieuwe adres. Om dat te voorkomen, heeft Acantus besloten de flats langer te laten staan. 'We hadden beloofd dat bewoners maar één keer zouden verhuizen. In dit geval zou dat voor een aantal bewoners niet lukken. Dan moeten we ze de tijd gunnen', laat een woordvoerder weten.
Vorig jaar moest ik 628 euro bijbetalen
Stef Wezeman

Flink stoken

In totaal tellen de flats ruim honderd appartementen. Daarvan zijn er nog zo'n 25 bewoond. Sommige bewoners gaan binnen een paar maanden over naar hun nieuwe woning, zoals Stef Wezeman: 'De woningen zijn er nog goed aan toe, maar ze tochten aan alle kanten. Stoken is een duur geintje. Vorig jaar moest ik 628 euro bijbetalen, daar schrok ik wel van.'
Henri Rellum
Henri Rellum © Martin Drent/RTV Noord
'Ze zijn bewoonbaar, maar oud', zegt Henri Rellum, bewoner van de flat ernaast. Hij is blij dat hij al naar een nieuwe woning gaat. 'Ik had er eventueel nog twee jaar in kunnen wonen, maar of ik dat wil is een tweede. Over een maand ga ik verhuizen, daar verheug ik me wel op. Het is hier namelijk wel verouderd.'

Geen opvang voor Oekraïners

Tot de sloop laat Acantus de vrijgekomen woningen verhuren via een anti-leegstandsorganisatie. 'Nu zitten we met leegstand. Dat is voor mensen die er wonen niet prettig. Daarom bieden we hier tijdelijke huisvesting aan', laat een woordvoerder van de corporatie weten.
Acantus heeft de leegstaande woningen nog aangeboden bij de gemeente Eemsdelta voor de opvang van Oekraïners. Daar maakt de gemeente geen gebruik van. Eemsdelta gaat in totaal 150 Oekraïners opvangen in voormalige verzorgingstehuizen in Bierum (Luingaborg) en Wagenborgen (Menterne). 'Met deze locaties is voldoende capaciteit beschikbaar om Oekraïense vluchtelingen binnen de gemeente op te vangen en is een andere locatie niet aan de orde', laat de gemeente weten.
De Schuitenzandflats
De Schuitenzandflats © Martin Drent/RTV Noord
Of de flats daadwerkelijk over twee jaar tegen de vlakte gaan, is nog onzeker. Door de stijgende bouwprijzen en vertraging bij nieuwbouw kan Acantus geen exacte data meer noemen. Uiterlijk één jaar voor de einddatum krijgen huurders te horen wanneer ze uit hun flat moeten.