OM wil drie jaar cel voor Winschoter brandstichter: 'Ik heb het niet gedaan'

Hulpdiensten doorzoeken het pand in Winschoten na de brand en de explosie
Hulpdiensten doorzoeken het pand in Winschoten na de brand en de explosie © Robert Jalink
Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt moet een 56-jarige man uit Winschoten, wegens brandstichting in een kamerverhuur-complex aan de Maasstraat in die stad, voor drie jaar de cel in.
De brand vond plaats op zondagmiddag 23 mei vorig jaar. De man woonde destijds op één van de kamers in het complex.
Op de brand volgde een explosie. Daardoor werd het dak van het wooncomplex ontzet. Omwonenden hoorden een enorme knal. Een overbuurvrouw zag de explosie gebeuren. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plekke, waaronder vier brandweerkorpsen uit de regio, een traumahelikopter en een ambulance. Wonderwel raakte niemand bij de brand gewond.

Verdachte zit sinds brand vast

De verdachte, al vijftien jaar bewoner van het complex, kwam al snel in beeld. Na verhoor werd hij vastgezet en dat zit hij nog steeds. Hij ontkent de brand te hebben gesticht. Hij zou geen motief hebben voor brandstichting in het complex waar hij zelf woonde, zei hij vandaag op zitting.
Uit onderzoek is gebleken dat de brand in het complex is aangestoken met benzine. De jerrycan werd in de kamer van de verdachte aangetroffen.

Jerrycan week voor de brand gekocht

Een jerrycan bleek een week voor de brand te zijn gekocht. Op camerabeelden bij een tankstation in de regio was een man te zien in een spijkerbroek met opvallende stiksels. Een soortgelijke broek werd later in de kamer van de man aangetroffen. Ook op zijn schoenen zaten sporen van benzine. Hij zou die middag bovendien naar de brandstof hebben geroken.
Ik ben niet mensen-moe, maar mensen-ziek
Verdachte
Op meerdere plaatsen in het wooncomplex was benzine gesprenkeld. In zijn kamer werden plastic tassen aangetroffen. De hengsels daarvan waren aan elkaar geknoopt. De 'man' die de jerrycan benzine kocht bij het tankstation, knoopte de plastic tas om de jerrycan óók op die manier vast. Dat is vastgelegd door camera's. De verdachte bleef op zitting stellig ontkennen.

Hulpdiensten niet ingeschakeld

Volgens de officier van justitie heeft de man de brand opzettelijk aangestoken en is hij daarna op de fiets gestapt naar een kennis. Dat deed hij zonder de hulpdiensten in te schakelen. De man was erg op zichzelf en had weinig contact met anderen. 'Ik ben niet mensen-moe, maar mensen-ziek', zei hij daarover tegen de rechters.
Bij de man is een narcistische stoornis vastgesteld. Jaren geleden gebruikte hij verdovende middelen. Daar was ten tijde van de brand geen sprake van. Hij is niet eerder veroordeeld geweest voor brandstichting. Wel is hij in 2004 veroordeeld geweest voor een poging tot moord.