Tientallen Oekraïners vieren Pasen in Grijpskerk: ‘Wij zijn erg dankbaar’

De kerkdienst in Grijpskerk
De kerkdienst in Grijpskerk © RTV Noord/Marco Grimmon
Een bijzondere dienst in de Vrijgemaakt Gereformeerde kerk in Grijpskerk. Tussen alle vaste kerkgangers, zaten tientallen Oekraïense vluchtelingen.
Zij vieren Pasen, een week nadat in Nederland Pasen wordt gevierd, en de kerk stelt haar locatie daarvoor beschikbaar.

Volle kerk

Voor de kerk wappert de Oekraïense vlag, bij de ingang hangen kleine Oekraïense vlaggetjes en in de zaal zit een vrouw, gewikkeld in de nationale vlag.
De speciale dienst is een idee van dominee Pieter Kars van de Kamp en de Oekraïense Natalia Horlei. Zij is samen met haar moeder en dochter gevlucht uit Vinnytsja en worden opgevangen bij een gastgezin in Grijpskerk.
Natalia Horlei
Natalia Horlei © RTV Noord\Marco Grimmon
Zij zijn gelovig, maar waar kunnen zij terecht met hun geloof? Het houdt de familie bezig, maar de dominee biedt uitkomst. Zij mogen bij een reguliere dienst aanwezig zijn. Aan het einde van de dienst mogen zij ook nog Oekraïense liederen zingen. Het heeft een flinke aantrekkingskracht op de vluchtelingen.
De kerk puilt uit, sommige mensen moeten staan. Bij het zingen van een Oekraïens lied is te zien dat de helft van de kerkgangers bestaat uit Oekraïners.

Emotioneel

De gevluchte Oekraïners zijn zichtbaar aangedaan door het hele gebeuren. Bij de een rollen de tranen over de wangen, anderen houden elkaar stevig vast en weer andere zitten met hun ogen dicht te genieten van de vertrouwde muziek.
En niet alleen zij, ook de Nederlandse kerkgangers zijn aangedaan. Direct na het zingen van het lied, komt een oudere vrouw naar buiten lopen. De tranen staan nog in haar ogen.
‘Dit was prachtig, echt zo indrukwekkend. En dan de emoties bij de mensen. Ja, dat raakt mij echt.’

Dankbaar

Natalia is de kerk dankbaar. ‘Het voel zo goed dat wij hier terecht kunnen vandaag, daar zijn wij erg dankbaar voor. Bijna alle Oekraïners gaan met Pasen naar de kerk. Daar hebben we paasbrood, versieren we paaseieren en vieren wij samen het leven. Het is een mooie feestdag. Wij hopen dat deze dag vrede brengt in ons land.’
De kerkdienst in Grijpskerk