Amputatieteam speelt 'tikkie-takkie-voetbal' op krukken

Robin ter Veld in een fel duel om de bal
Robin ter Veld in een fel duel om de bal © Henk Elderman/RTV Noord
'Waar is de VAR als je hem nodig hebt?', roept Robin ter Veld. Hij voetbalt met het Nederlands Amputatieteam tegen de walking voetballers van voetbalvereniging GEO in Garmerwolde. Eindelijk mag hij in zijn geboortedorp laten zien wat hij kan, op krukken.
Twaalf jaar geleden kreeg hij de diagnose botkanker. Er zat niets anders op dan het onderste deel van zijn linkerbeen te amputeren.
'Op zo'n moment is het heel snel volwassen worden. Ik was op m'n negentiende in de bloei van m'n leven. Daar kwam toen heel hard de rem op te staan. Ik moest mijn leven weer opnieuw uitvinden', blikt Ter Veld terug.
Robin ter Velde speelde op voor hem bekend terrein
Robin ter Velde speelde op voor hem bekend terrein © Henk Elderman/RTV Noord
Bij de junioren roste Robin de bal met keeper en al in het doel
Jannes ter Veld - Robins vader

Vader is aanvoerder

Vader Jannes speelt mee bij de voetballers van GEO. Hij draagt de aanvoerdersband. Senior heeft de wedstrijd voor het grootste deel georganiseerd. En zodoende keert zijn zoon terug sportveld waar hij vanaf de F-pupillen speelde.
'Robin kon hard schieten. Hij roste de bal een keer met keeper en al de goal in', zegt hij over zijn zoon. 'Ik vind het nog steeds geweldig dat ik met hem kan voetballen. De emoties van zijn amputatie zijn er wel een beetje af omdat het al lang geleden is dat het gebeurde', geeft hij aan.

Uitstapje naar Groningen

De Europese voetbalbond UEFA heeft in 2015 amputatievoetbal als sport erkend. Vanaf dat moment speelt het selectieteam van de Stichting Amputatie Voetbal Nederland als nationale voetbalploeg. Elke zondag wordt er getraind in Utrecht. Voor deze ene keer maakt het team een uitstapje naar Groningen.
'We hadden het al eerder willen organiseren, maar door corona kon het niet doorgaan. Toen moest het dit jaar maar gebeuren. Het was echt een teamprestatie om het te doen. De mensen van de kantine bijvoorbeeld hebben een hoop werk verzet. Net als voorzitter Wim Benneker,' roemt Jannes ter Veld de organisatie.
Amputatieteam speelt 'tikkie-takkie-voetbal' op krukken
We komen niet zo vaak in het Noorden, dus dat maakt het al speciaal
Robin ter Veld - Speler Amputatieteam Nederland

Leunend op de krukken

Het Amputatieteam heeft acht spelers meegenomen naar Garmerwolde. De afspraak is dat er acht tegen acht gespeeld wordt. Wisselen kan dus niet en dat betekent dat veel spelers even moeten uithijgen nadat ze een lange sprint hebben getrokken.
Ook Robin moet, leunend op zijn krukken, af en toe even bijkomen van de inspanning. Hij waardeert de moeite die is genomen om een oefenwedstrijd bij GEO te spelen. 'Dat is absoluut het belangrijkste van deze dag. Er stonden ook heel veel bekenden langs de lijn. We komen niet zo vaak in het Noorden, dus dat maakt het al speciaal. Zeker als het ook nog eens bij je eigen voetbalclub is.'

Twee keer kansloos

De 2-0 winst geeft nog meer voldoening. Robin scoort ook nog bijna van grote afstand, maar keeper Jaap Spanjer redt spectaculair. Bij de beide doelpunten was ik kansloos, maar de ballen die ik moest pakken, heb ik gepakt. Ik ben trouwens wel voorzichtig geweest als er een speler op twee meter afstand met die krukken voor je staat', vertelt doelman Spanjer op hoe hij de wedstrijd beleefde.
De spelers poseren met elkaar voordat de wedstrijd begint
De spelers poseren met elkaar voordat de wedstrijd begint © Henk Elderman/RTV Noord

Snel naar de goal

De volgende wedstrijd van het Amputatieteam is een interland tegen België. Een heel andere tegenstander dan de 'oudjes' van GEO. Dan kan het zo tekeer gaan, dat de krukken door de lucht vliegen.
De oefenwedstrijd in Garmerwolde was in elk geval een goede voorbereiding. 'Ik denk dat we aardig tikkie-takkie-voetbal hebben laten zien. En zo snel mogelijk naar de goal toe. Dat is ons idee', legt Robin ter Veld de tactiek uit.
Vader Jannes is dan al van het veld gegaan. Hij krijgt de enige gele kaart van de wedstrijd nadat de scheidsrechter symbolisch met de VAR een overtreding heeft beoordeeld. Uiteraard met een ferme knipoog. De boks die de scheids en Jannes elkaar geven zegt genoeg. Robin kan er smakelijk om lachen.