'Angstige' Oekraïners blijven toch in Lauwersoog

Het militaire oefendorp Marnehuizen in de Marnewaard
Het militaire oefendorp Marnehuizen in de Marnewaard © Jos Schuurman/FPS
Alle Oekraïense vluchtelingen die zijn ondergebracht op een vakantiepark in Lauwersoog, blijven daar vooralsnog. Dat meldt de gemeente Het Hogeland.
In acht vakantiehuizen verblijven momenteel dertig vluchtelingen. Het vakantiepark ligt vlakbij militair oefenterrein Marnewaard. Een deel van de Oekraïners gaf aan zich onveilig te voelen door de schietgeluiden, omdat die hen doen denken aan de oorlog in hun vaderland.

Vooraf informeren over schietoefeningen

Drie gezinnen wilden daarom aanvankelijk worden overgeplaatst naar een andere opvangplek. Bij nader inzien willen ze toch in Lauwersoog blijven, maar dan willen ze wel graag vooraf op de hoogte worden gesteld van schietoefeningen in de Marnewaard. De gemeente overlegt met defensie of dit mogelijk is.

Goede wifi

Een andere wens van de vluchtelingen op het vakantiepark is een goede wifi-verbinding, zodat ze contact kunnen houden met hun familie die is achtergebleven in Oekraïne. Daar wordt inmiddels aan gewerkt.
Daarnaast hebben de vluchtelingen aangegeven dat ze aan het werk willen en dat ze hopen dat hun kinderen binnenkort naar school kunnen. Ook willen ze graag beschikken over een vervoersmiddel om samen boodschappen te kunnen doen. Ook deze zaken zijn in voorbereiding, aldus de gemeente.