Koningsnacht in Groningen: dit moet je weten

Koningsnacht 2022, op de Vismarkt in Stad, het optreden van Joe Buck
Koningsnacht 2022, op de Vismarkt in Stad, het optreden van Joe Buck © Persbureau Meter
Na twee coronajaren lijkt de nacht voorafgaand aan Koningsdag weer even van de drukste avonden van het jaar te worden in de binnenstad van Groningen. De gemeente neemt dan ook verschillende maatregelen. Wat betekent het voor jou als bezoeker?

Wat is er te doen in Stad?

Wie vanavond naar de stad komt voor Koningsnacht, kan terecht bij verschillende podia met live-muzek:
 • Vismarkt: Poppodium met The Tibbs, Joe Buck, Jick Munro & The Amazing Laserbeams, om 23:30 - 0:30 uur Mooi Wark en als afsluiter Broken Bass (19:45 - 02:00 uur)
 • Poeleplein: Verschillende dj's/ artiesten (21:00 - 01:00 uur)
 • Kromme Elleboog: Verschillende dj's/ artiesten (19:00 - 02:00 uur)
 • Ossenmarkt: Festival Barrio Fiësta, met onder andere live bluesmuziek (17:00 - 01:00 uur)
 • Oosterstraat: Verschillende dj's/ artiesten (20:00 - 02:00 uur)
 • Stoeldraaierstraat: Verschillende dj's/ artiesten in thema 'Funky Freak' (19:00 - 00:00 uur)
 • Zwanestraat: Verschillende dj's/ artiesten (21:00 - 02:00 uur)
 • Grote Markt: Géén livemuziek, wel een terras met 1200 stoelen (19:00 - 02:00 uur)
 • Stadspark: De Helden van Oranje, met Nederlandstalige artiesten als Snollebollekes, Gebroeders Ko, Frans Duijts, Jannes en Mental Theo - aparte kaartverkoop (17:00 - 01:00 uur)
 • Graanfabriek: Happy Feelings, met verschillende dj's - aparte kaartverkoop, minimumleeftijd 18 jaar (19:00 - 01:30 uur)
Ronald Niemeijer proeft vast van de sfeer in het Stadspark:
Stadspark maakt zich op voor een nieuwe Koningsnacht: 'We hebben al een fles wijn gekocht'

'Weer even schakelen'

Ondanks dat een deel van het publiek zal feesten in het Stadspark of bij de Graanfabriek, verwacht de gemeente weer een grote drukte in de binnenstad. Het is ook voor de gemeente Groningen weer even schakelen, zegt woordvoerder Natascha van 't Hooft.
'De draaiboeken van twee jaar geleden zijn weer afgestoft, maar uiteindelijk houden we rekening met elke situatie die zich in de drukte voor kan doen. Want als zich iets voordoet en je moet dan nog bedenken hoe je het moet aanpakken, dan ben je al te laat', zegt ze.
Als Koningsnacht voorbij is, is de viering van Koningsdag:
Koningsdag is terug van weggeweest

Fietsen verwijderen in binnenstad

Om de bezoekersstromen dinsdagavond en -nacht goed te kunnen reguleren, wordt de aandacht volgens Van 't Hooft dinsdagavond vooral gericht op knelpunten in het stadscentrum. 'Omdat bepaalde situaties zoveel mogelijk te voorkomen en doorgangen zo goed mogelijk te houden, starten we om 18:00 uur met het verwijderen van fietsen in de Poelestraat aan de kant van de Oosterstraat en in de Kleine en Grote Kromme Elleboog, want daar komen bezoekersstromen bij elkaar. Wie een fiets op die plekken had staan, kan deze terugvinden op het Damsterplein. Daar zetten we ze allemaal neer.'
Het weghalen van fietsen gebeurt vaker aan het begin van de avond - maar daar blijft het niet bij.

Hekken in de aanslag

Een andere maatregel die de gemeente genomen heeft om bezoekersstromen komende avond- en nacht in goede banen te leiden, is dat er hekken klaarstaan om bepaalde delen van de binnenstad af te sluiten, mocht het te druk worden. 'Dat is meer preventief bedoeld', zegt Van 't Hooft. 'Zodra we in de gaten krijgen dat het echt te druk wordt, dan kunnen we verkeersstromen beïnvloeden door de hekken te plaatsen. Een bureau dat gespecialiseerd is in crowdmanagement helpt ons hiermee.'

Podia stoppen op verschillende tijden

Om ervoor te zorgen dat het vanavond niet te lang druk blijft op hotspots in de stad, lopen de evenementen op verschillende momenten af, zet de gemeente op rij op haar Koningsdag-pagina:
 • Poelestraat: einde evenement 01:00 uur
 • Ellebogenbuurt: einde evenement 02:00 uur
 • Vismarkt, Grote Markt : einde evenement 02:00 uur
 • Rest van het centrum: einde evenement 02:00 uur
 • Drafbaan (Stadspark): einde evenement 01:00 uur

Terras op Grote Markt, geen drank bij supermarkt

Iets waar bezoekers ook rekening mee moeten houden, is de nieuwe invulling van de Grote Markt. Daar vind je geen podium dit jaar, maar een groot terras met zo'n 1200 stoelen. Verder mag er geen drank uit flessen en blikjes worden gekocht bij supermarkten binnen de diepenring, met ingang van Koningsnacht.

'We kunnen het nog steeds'

Van 't Hooft heeft er alle vertrouwen in dat de draaiboeken van twee jaar geleden ook geschikt zijn voor de Koningsnacht die voor ons staat. 'We moeten ook weer niet doen alsof ons collectieve geheugen in één keer compleet is weggevaagd. Als je twee jaar niet hebt gefietst, kun je het ook daarna nog steeds wel', lacht ze. 'Laten we er vooral een leuke Koningsnacht - en dag van maken met z'n allen.'