FrieslandCampina betaalt boeren recordbedrag voor melk

Koeien in een stal
Koeien in een stal © Steven Radersma/RTV Noord
De melkprijs die FrieslandCampina maandelijks betaalt aan boeren is tot een recordhoogte gestegen. In mei geldt voor 100 kilogram melk een zogeheten 'garantieprijs' van 52,50 euro. Dat is vier euro meer dan in april.
Dit meldt RTV Drenthe.
Het bedrag voor 100 kilogram melk is nog nooit boven de 50 euro uitgekomen. Een jaar geleden betaalde de zuivelreus in mei nog 37,50 voor de melk. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 850.000 kilogram melk op jaarbasis en worden gebaseerd op de prijzen van referentiebedrijven in Duitsland, Denemarken, Nederland en België.

'Rem op de productie'

Oorzaak van de stijging is volgens FrieslandCampina het achterblijven van de melkaanvoer in Europa en de aanhoudende hoge vraag naar zuivel. 'De kosten, vooral die voor het voer, nemen heel erg toe voor de boer. Daardoor is het minder gunstig om veel melk te produceren', zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina. 'Dat zet een rem op de productie.'
Een hoge prijs voor de melk is goed nieuws voor de boer, die zijn kosten zo meer gecompenseerd ziet. Volgens Ter Avest spelen meer factoren mee die de prijs omhoog duwen, zoals de inflatie. Hij durft niet te zeggen of de bedragen zo hoog blijven of straks weer zakken. De verwachting is wel dat de prijzen zullen doorwerken in de markt.