Stadsloop Appingedam: wel prijzengeld, geen startgeld

De start van de Stadsloop in Appingedam in 2019
De start van de Stadsloop in Appingedam in 2019 © RTV Noord
Bij de komende editie van de Stadsloop van Appingedam op 25 juni zijn geen toptijden te verwachten. Er is geen budget om snelle Afrikaanse atleten aan de start te krijgen. Het loopevenement verliest daardoor iets van haar door de jaren heen opgebouwde status.
In totaal kwamen elk jaar twintig tot dertig nationale en internationale lopers op uitnodiging naar Appingedam. Deze groep slokte een groot deel van de begroting op. Voor verblijf, vervoer en startgeld werd een bedrag van ongeveer 25.000 euro gereserveerd.

Gezellige loop voor iedereen

Daar stapt de organisatie onder leiding van de nieuwe voorzitter Bert Schonewille voorlopig van af. 'We hebben de sponsoren gevraagd wat we met elkaar willen. Het belangrijkste wat uit dat gesprek kwam is dat we een mooie en gezellige loop voor iedereen in de regio willen neerzetten. Dan doel ik op de bedrijvenloop, de Kidsrun en op mensen die een keer in Appingedam mee willen doen in de geweldige ambiance van de Stadsloop', legt Schonewille uit.
We gaan er voor dat de winnaars de Stadsloop binnen de dertig minuten lopen
Bert Schonewille - Voorzitter Stadsloop Appingedam

Nationale en regionale toppers

Het is niet zo dat er geen wedstrijdloop meer is over vijf en tien kilometer. Hardloper Jan Venhuizen uit Overschild heeft de taak om een zo sterk mogelijk deelnemersveld samen te stellen. De eerste stappen zijn daarin al gezet en er is inmiddels ook een sponsor gevonden die het prijzengeld beschikbaar stelt. De eerste plek levert 500 euro op.
'Voor de mannen en vrouwen zijn gelijke prijzen te verdelen. Daardoor verwachten we alsnog een sterk deelnemersveld te krijgen. Dat zullen vooral nationale en regionale toppers zijn, die er een mooie wedstrijd van kunnen maken. Het parcoursrecord zal niet verbroken worden, maar we gaan er wel voor dat de winnaars onder de dertig minuten binnenkomen', zegt Schonewille hoopvol.
Een editie van de Stadsloop in 2014
Een editie van de Stadsloop in 2014 © FPS/Richard Degenhart

Animo neemt weer toe

Twee jaar lang kon de Stadsloop van Appingedam vanwege corona niet doorgaan. En ook dit jaar was dat lange tijd nog maar de vraag. Het vrijwilligersbestand liep zienderogen terug en de hoofdsponsor stopte drie jaar geleden als grootste geldschieter. Schonewille stapte met zijn bedrijf Huis en Hypotheek, dat aan het parcours gehuisvest is, in het gat. Daarmee nam ook de animo van andere bedrijven weer toe.
'Het leek erop dat het dit jaar niet van de grond kwam. Met drie nieuwe bestuursleden heb ik het opgepakt, om ervoor te zorgen dat de Stadsloop door kon gaan. Het was de bedoeling om oude sponsoren te blijven binden en ook nieuwe sponoren aan te trekken. Dat is gelukkig gelukt', zegt Schonewille, terugkijkend op de onzekere periode. Hijzelf was ook fervent hardloper en stond eerder aan de wieg van de Zeemijlenloop in Delfzijl.

Oude parcours

Het parcours voor de Stadsloop op de laatste zaterdag van juni is aangepast. Het rondje blijft vijf kilometer lang, maar gaat nu weer in z'n geheel door bewoond gebied. 'Zo gaan we weer door de woonwijk De Hoflanden. De eerste jaren ging men daar ook langs. Daar wonen veel jonge mensen en daarom vinden we het belangrijk om die lus er weer op te nemen in het parcours', geeft de voorzitter aan. Terug naar de basis dus.
Een nieuw element bij de Stadsloop is dat er ook gelopen wordt voor een goed doel. De organisatie heeft daarbij gekozen voor Fietsmaatje Eemsdelta.