Tientallen euro's besparen op je energierekening? 'Zing eens onder de douche!'

Een vrouw onder de douche
Een vrouw onder de douche © ANP
Tientallen euro's besparen op je energierekening door mee te zingen onder de douche. Dat klinkt heel vreemd, maar de organisatie achter de Groningse 'Zosimpelalswat' gelooft erin.
De bedoeling is dat de Groningers onder de douche gaan meezingen met het lied 'Simpel als wat' van Jan Simpelman. Deze meezingvideo is een cover van 'Simple man' van de Amerikaanse rockband Lynyrd Skynyrd. Hier is de energiebesparingscampagne ook op gebaseerd.

Vijf minuten

Deze douchesong duurt vijf minuten. Als je uitgezongen bent, moet je tegelijkertijd stoppen met douchen. Zo denkt de campagneorganisatie er op een ludieke manier voor te zorgen dat je maar vijf minuten onder de douche staat.
'Gemiddeld in Nederland douchen we negen minuten. Moet je kijken wat je kunt besparen, als je er maar vijf minuten onder staat', legt projectleider Henriëtte Heeringa uit.

Radiator vrij laten

Via de site zosimpelalswat.nl, posters, radiospotjes en de sociale mediakanalen wordt geprobeerd zoveel mogelijk energiezuinige Groningers te genereren. Zo krijg je vele simpele tips om energie te besparen. 'Door een radiator vrij te laten door er geen meubel of plant voor te zetten bespaar je tachtig euro per jaar. Het gebruik van radiatorfolie acht euro en door de deuren op de bovenverdieping te sluiten levert ook al een flinke besparing op.'
Energie besparen door de was buiten aan de lijn te hangen
Energie besparen door de was buiten aan de lijn te hangen © zosimpelalswat.nl

300 euro

Met de tips kun je zo'n 300 euro op je jaarrekening besparen. 'Maar we denken dat dit bedrag hoger ligt omdat we dit becijferd hebben toen de energieprijzen nog niet zo extreem hoog waren', vermoedt Heeringa.
Met de torenhoge gasprijs loont het de moeite om te besparen. Vooral voor huurders die het flink voor de kiezen hebben gekregen met de stijging van de energiekosten. In de campagne werken alle woningcorporaties in onze provincie daarom ook samen met de Groninger gemeenten en de provincie Groningen.

Niet naakt

'De corporaties zijn hard bezig om de woningen te verduurzamen. Dat kan niet allemaal tegelijk. Met deze tips hopen we mensen zoveel mogelijk te helpen. Dat geldt ook voor huiseigenaren trouwens, want die zien net zo goed de prijzen stijgen'.
Energie besparen door mee te zingen en korter te douchen
Energie besparen door mee te zingen en korter te douchen © zosimpelalswat.nl
Of het meezingen onder de douche aan gaat slaan, weet Heeringa niet, maar er is wel een ludieke wedstrijd aan gekoppeld. 'Wie de mooiste meezingvideo van zichzelf instuurt krijgt een make-over van de woning aangeboden. Je hoeft daarbij niet naakt onder onder de douche te staan. Als het maar een heel leuk filmpje is.'
De andere prijswinnaars krijgen een doucheradio.