Eka (74) runt vijftig jaar de dorpswinkel en krijgt een lintje: 'Geweldig'

Eka Wildeman, met bloemen en lintje
Eka Wildeman, met bloemen en lintje © Martin Drent/RTV Noord
Nietsvermoedend loopt Eka Wildeman dinsdagmorgen de Nicolaïkerk in Appingedam binnen. Ze denkt dat haar zoon een lintje krijgt. Trots schudt ze de hand van burgemeester Ben Visser, die bij de deur staat: 'Wij zijn de ouders van Erik', zegt ze.
Wanneer de eerste onderscheidingen worden uitgereikt, heeft Eka nog niets door. Totdat ze haar eigen naam hoort en zelf naar voren moet komen. 'Ook u bent erin geluisd met een smoes', zegt de burgemeester. Eka wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Een begrip in de omgeving

De 74-jarige Meedhuizer runt nog elke dag de dorpswinkel van Meedhuizen. Samen met haar man Albert (75) is ze inmiddels meer dan vijftig jaar eigenaar. Elke dag opent ze de winkel om 05.00 uur, van maandag tot en met zaterdag. Ook doet ze vrijwilligerswerk voor de voetbalclub in het dorp, de dorpsdraaimolen en de dorpsherberg.
Eka Wildeman krijgt een lintje: 'De dorpswinkel is een begrip in de omgeving'
'U bent enorm belangrijk voor de leefbaarheid in Meedhuizen', zegt burgemeester Visser tijdens de ceremonie, waar vrienden en familie bij zijn. 'De winkel is een begrip in de omgeving. Mensen zijn welkom van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. En dat terwijl u al lang de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.'
Eka krijgt de onderscheiding opgespeld en een bos bloemen. Ze is trots: 'Hier had ik nooit op gerekend. Ik kwam hier voor mijn zoon. Ik ben met stomheid geslagen. Geweldig', zegt ze na afloop.

'Niet achter de geraniums'

Albert doet de administratie, Eka is ze te vinden in de winkel. Vakantie of vrije dagen kennen ze allebei niet. 'Ik ben geen mens om achter de geraniums te zitten. Ik moet er niet aan denken dat ik niets te doen heb', vertelt Eka. Aan stoppen denkt ze nog lang niet: 'Zolang ik gezond mag blijven, ga ik ermee door.'
Eka achter de kassa van de dorpswinkel
Eka achter de kassa van de dorpswinkel © Martin Drent/RTV Noord
Het echtpaar heeft geen personeel. Dat kan financieel niet uit. Albert heeft veertig jaar lang een baan ernaast gehad. Voor de uitreiking van het lintje heeft Eka daarom noodgedwongen de winkel een paar uur dicht moeten doen. 's Middags zit ze gewoon weer achter de kassa.
Of ze de onderscheiding gaat vieren? 'Misschien wel. Met een kop koffie en een gebakje', zegt ze met een lach en een tikkeltje Groningse nuchterheid.

Meer lintjes uitgereikt in Appingedam

Naast de onderscheiding voor Eka Wildeman zijn dinsdagochtend zeven andere inwoners van de gemeente Eemsdelta verrast in de Nicolaïkerk. Een van hen was in het buitenland, zij krijgt het lintje op een later moment.
De zeven inwoners van de Eemsdelta die een lintje kregen en burgemeester Ben Visser in de Nicolaïkerk
De zeven inwoners van de Eemsdelta die een lintje kregen en burgemeester Ben Visser in de Nicolaïkerk © Martin Drent/RTV Noord