Europese miljoenenbeurzen voor drie RUG-onderzoekers

Rijksuniversiteit Groningen
Rijksuniversiteit Groningen © Jos Schuurman (FPS)
Drie onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen een Europese miljoenenbeurs.
Prof. Maria Antonietta Loi, prof. Bart van Wees en prof. Siewert-Jan Marrink kunnen het geld gebruiken voor het opzetten van langdurende en grensverleggende onderzoeksprojecten.

Gevestigde academici

De Europese Onderzoeksraad (ERC) kent subsidies toe aan toponderzoekers om grensverleggend onderzoek in Europa te bevorderen. De beurzen zijn bedoeld voor gevestigde academici die belangrijke onderzoeksprestaties op hun naam hebben staan. De beurzen kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro voor een periode van vijf jaar.

Hoger rendement van zonnecellen

Loi doet onderzoek naar de omzetting van licht in elektriciteit of omgekeerd, zoals bij Led- verlichting en zonnecellen wordt toegepast. Zo heeft zij een materiaal ontdekt waarmee een hoger rendement van zonnecellen kan worden bereikt. In 2018 won ze de Phisicaprijs.

Rotatie van elektronen

Bart van Wees is hoogleraar Technische Natuurkunde. Hij is gespecialiseerd in de elektrische geleding in nanostructuren en was één van de pioniers op het gebied van de spintronica (rotatie van elektronen). Voor zijn innovatieve werk kreeg hij in 2016 de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Levende cellen maken

Siewert-Jan Marrink is hoogleraar Moleculaire Dynamica. Hij onderzoekt de computersimulatie van cellen en zijn uiteindelijke doel is om een gehele cel te simuleren.