Streektaalzanger Erwin de Vries zoekt Oekraïense zangers en zangeressen

Erwin de Vries neemt zijn Oekraïne-lied op
Erwin de Vries neemt zijn Oekraïne-lied op © Rolf Schreuder/RTV Noord
‘Ooit zal de zunne op joen laand weer schienen en ligt joen thoes weer op t zulfde stee’, zingt streektaalzanger Erwin de Vries in zijn nieuwste lied. De zanger raakte geïnspireerd door de beelden die hij zag over de oorlog in Oekraïne.
Op de melodie van het Oekraïense volkslied schreef hij een tekst. Een van de coupletten is in het Oekraïens en om dat goed te kunnen vertolken is de winnaar van de K. ter Laanprijs nog op zoek naar zangers of zangeressen uit Oekraïne.

'Ik wist eigenlijk niks van Oekraïne'

‘Ik zie net als iedereen elke dag beelden voorbijkomen van mensen in Oekraïne’, zegt de zanger. ‘Ik werd nieuwsgierig naar het land, want ik wist er eigenlijk niks van. Wat voor het land is het, wat voor cultuur?’
Via internet verdiepte De Vries zich in het land en raakte onder de indruk. ‘Ik kwam prachtige dingen tegen en was direct onder de indruk van het Oekraïense volkslied.’ Het lied zette het creatieve brein van de liedjesschrijver aan het werk. Op de melodie schreef hij een Groningse tekst waarin hij de Oekraïners een hart onder de riem steekt en iedereen oproept hen te steunen.
Erwin de Vries bezig in zijn thuisstudio
Erwin de Vries bezig in zijn thuisstudio © Rolf Schreuder/RTV Noord

Een couplet in het Oekraïens

De streektaalzanger nam zijn versie van het Oekraïense volkslied op, met daarin een couplet in de taal van dat land. Maar hij was niet tevreden.
‘Ik probeer het Oekraïens fonetisch te zingen, maar iemand uit dat land die dat hoort zal zich afvragen welke taal ik daar zing’, lacht De Vries. ‘Dus eigenlijk is mijn grote wens dat het couplet gezongen wordt door een Oekraïense zanger of zangeres.’
De Vries hoopt nu dat er in Groningen Oekraïners zijn met een goeie zangstem die aan zijn lied mee willen werken. Geïnteresseerden kunnen zich via edvmuziek@gmail.com bij de zanger melden.