Cel voor 19-jarige afperser met nepwapen

Een zonnebril - ter illustratie
Een zonnebril - ter illustratie © Murray Official/ Pexels
Een 19-jarige Stadjer is voor het afpersen van een tiener en verboden wapenbezit veroordeeld tot 264 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs. De man dwong met een nepwapen het slachtoffer een auto in te stappen.
Tijdens de autorit kreeg het slachtoffer het wapen op zijn hoofd gericht en moest hij geld afgeven. Hij kende de dader niet, maar wel de man achter het stuur. De bedreigde man gaf achteraf de naam van de bestuurder en het kenteken van de auto door aan de politie.

Bankpas en zonnebril

De bestuurder had kort daarvoor een paar dagen onderdak gehad bij het slachtoffer. Als onderpand gaf hij zijn gastheer een zonnebril en een bankpas. De bestuurder wilde dat terug en de bijrijder, de 19-jarige Stadjer, zou dit wel even regelen. Na het afgeven van vijftien euro mocht het slachtoffer weer gaan.
De 19-jarige bijrijder stond twee weken geleden terecht. De bijrijder moet op een later tijdstip voor de rechter verschijnen. De straf voor de bijrijder is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Stoornissen

De rechter hield bij het vonnis rekening met de persoonlijkheids- en ontwikkelingsstoornissen van de man. De Stadjer heeft 264 dagen in voorarrest gezeten. Hij kan direct beginnen met zijn behandeltraject.