Komt er een rechtstreekse trein tussen Groningen en Bremen?

Het hoofdstation in Bremen
Het hoofdstation in Bremen © Douglas Pfeiffer Cardoso/Flickr (Creative Commons)
De provincie Groningen start samen met het ministerie van Infrastructuur en de Duitse deelstaat Nedersaksen een onderzoek naar de mogelijkheid voor een rechtstreekse trein tussen Groningen en Bremen.
Dat onderzoek moet de zogeheten Wunderline nog een extra zetje gaan geven. Wanneer de kapot gevaren Friesenbrücke in 2024 klaar is, kunnen reizigers tussen Groningen en Bremen treinen, maar moeten ze in Leer overstappen. Extra onderzoek moet uitwijzen of één trein tussen Groningen en Bremen in het vat zit.

Grotere kans op geld uit Europa

Naast het feit dat het een mogelijk nieuwe stap is voor de Wunderline, is het ook een stap richting Europa om te laten zien dat de Lelylijn en de Wunderline samen grensoverschrijdend spoor een zetje in de juiste richting geven. De betrokken overheden hopen zo de kans op Europese financiering voor de trein te vergroten.
Eind vorige week, toen de Duitse staatssecretaris Berend Lindner van de Duitse deelstaat Nedersaksen op bezoek was bij gedeputeerde Fleur Gräper (D66), is het voornemen bekrachtigd.

'Zonder al te grote ingrepen'

‘We hebben samen met de Duitse deelstaat Nedersaksen en het Rijk besloten onderzoek te gaan doen om te kijken of er zonder al te grote ingrepen in de infrastructuur een rechtstreekse verbinding tussen Groningen en Bremen mogelijk is’, zegt Gräper. ‘Zonder al te grote ingrepen, want dat kost miljoenen en er is nog niet eens geld voor bouwfase 2, laat staan voor nieuwe grote ingrepen.’
De verschillende overheden richten zich vooral op het creëren van een aansluiting op stations richting Scandinavië en andere landen, om zo Europa extra warm te maken voor de Wunderline. Het onderzoek naar de rechtstreekse lijn moet dan ook vanuit Europa worden gefinancierd, zo hopen de bestuurders.

Staatssecretaris is benieuwd

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur noemt het upgraden van de Wunderline ‘een logische stap’, omdat het de universiteitssteden Groningen en Bremen beter met elkaar verbindt. Ze zegt ‘benieuwd' te zijn naar de uitkomsten van het onderzoek.
De rechtstreekse Wunderline tussen Groningen en Bremen is de meest recente ontwikkeling in een lange periode van plannenmakerij van Groninger en Duitse overheden. Met name aan de Groninger kant van de grens is er geïnvesteerd in een betere treinverbinding. De komende jaren moeten de Duitse overheden nog verschillende stappen realiseren. Zo komen er aan de Duitse kant van de grens een aantal treinstations bij.