Drijvende drones gaan de haven van Lauwersoog schoonmaken

Een drijvende drone
Een drijvende drone © The Great Plastic Bake Off
De komende twee jaar worden drijvende drones ingezet om de haven van Lauwersoog schoon te maken. Het gaat om een proefproject met de titel The Great Plastic Bake Off.
De drijvende drones kunnen drijvend plastic afval opsporen en aan de wal brengen. De apparaten kunnen op afstand worden bestuurd, maar ze kunnen in een zwerm van vijf samenwerken en samen afval opsporen. Dat afval wordt opgezogen en naar de wal gebracht.

Tegeltjes of paaltjes

'Dat afval gaan we in een mobiele installatie verwerken', zegt Dianne van Essen van de Great Plastic Bake Off. In de mobiele installatie, die in de haven komt te staan, worden er bouwstoffen van gemaakt, zoals tegels of paaltjes. Zo wordt het afval weer nuttig gebruikt. De haven Lauwersoog heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn in die bouwstoffen, en het nog te bouwen Werelderfgoedcentrum Waddenzee ook.
De drijvende drone kan afval opzuigen
De drijvende drone kan afval opzuigen © The Great Plastic Bake Off
Ook afval dat door vissers van zee wordt meegenomen en afval dat in de haven aan wal wordt verzameld, kan in de mobiele installatie. Het gaat om een proef die twee jaar gaat duren.

Bijdrage uit het Waddenfonds

De pilot is mogelijk dankzij een bijdrage van bijna 1 miljoen euro uit het Waddenfonds. Van Essen: 'De kennis die we hier opdoen hopen we straks ook elders in de wereld te kunnen inzetten.'